Ισπανία: Έστειλαν επιστολή με σφαίρες σε πολιτικό στη Μαδρίτη ενόψει περιφερειακών εκλογών

Επιστολή που περιείχε σφαίρες και στάλθηκε στην επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης, την Ισαβέλ Δίας Αγιούσο (Λαϊκό Κόμμα), αναχαιτίστηκε από την υπηρεσία των ταχυδρομείων, ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση· το συμβάν ακολούθησε αρκετές απειλητικές επιστολές που έλαβαν τελευταία πολιτικοί της ισπανικής αριστεράς.

Οι επιστολές αυτές ταχυδρομήθηκαν εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των περιφερειακών εκλογών που διεξάγονται την 4η Μαΐου στη Μαδρίτη. Η Ισαβέλ Δίας Αγιούσο θεωρείται μεγάλο φαβορί της αναμέτρησης.

«Τα συστήματα ασφαλείας του ταχυδρομείου στο κέντρο διαλογής Σαντ Κουγάτ (σ.σ. Καταλονία, βορειοανατολικά) εντόπισαν επιστολή με παραλήπτρια την πρόεδρο της περιφέρειας της Μαδρίτης, που περιείχε δύο σφαίρες», ανέφερε η κυβέρνηση της Ισπανίας σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τα ισπανικά ταχυδρομεία εντόπισαν επίσης στο Βαγιέκας, νότιο προάστιο της Μαδρίτης, ακόμη μια «επιστολή με παραλήπτρια τη γενική διεύθυνση της Γουάρδια Σιβίλ (Guardia Civil, η ισπανική χωροφυλακή), η οποία περιείχε τέσσερις σφαίρες» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Έρευνα

Η αστυνομία «διενεργεί έρευνα για τα γεγονότα αυτά», τα οποία η κυβέρνηση «καταδικάζει σθεναρά» τονίζεται στο κείμενο.

«Δεν ανεχόμαστε, ούτε γινόμαστε συνένοχοι στη βία και την εξάπλωση του μίσους. Εμείς, οι δημοκράτες, δεν το ανεχόμαστε. Καταδικάζουμε με τον πλέον σθεναρό τρόπο και εκφράζουμε τη μεγαλύτερη απέχθειά μας για τις ενέργειες αυτές» τόνισε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, μέσω Twitter.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο υπουργός Εσωτερικών, ο Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, ο επικεφαλής του κόμματος Unidas Podemos («Ενωμένοι Μπορούμε», ριζοσπαστική αριστερά), ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, καθώς και η επικεφαλής της ισπανικής χωροφυλακής, η Μαρία Γάμεθ, έλαβαν επιστολές με απειλές κατά της ζωής τους και σφαίρες τουφεκιού εφόδου που χρησιμοποιούσε ο ισπανικός στρατός την περίοδο από το 1960 ως το 1980.

Η Ισαβέλ Αγιούσο κατήγγειλε τότε την πολιτική αξιοποίηση των απειλών που προσπαθούσε, κατ’ αυτήν, να κάνει η αριστερά, μιλώντας για «τσίρκο».

Η υπουργός Τουρισμού της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, η Ρέγες Μαρότο, έλαβε εξάλλου φάκελο που περιείχε «ματωμένο μαχαίρι», πάντως, σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, αποστολέας αυτής της τελευταίας επιστολής διαπιστώθηκε πως είναι πρόσωπο με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι απειλητικές επιστολές ηλέκτρισαν την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των περιφερειακών εκλογών, με την ισπανική αριστερά, πίσω στις δημοσκοπήσεις, να τοποθετεί τον αγώνα εναντίον της άκρας δεξιάς στην καρδιά της πολιτικής μάχης.

Την Παρασκευή, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας αποχώρησε από ραδιοφωνική συζήτηση όταν η υποψήφια του κόμματος της άκρας δεξιάς, η Ροθίο Μοναστέριο, αμφισβήτησε πως οι απειλές είναι αυθεντικές.

Χθες Τρίτη, οι Σοσιαλιστές κάλεσαν να σχηματιστεί «υγειονομική περίμετρος» για να εμποδιστεί το Vox να μπει στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση της Μαδρίτης καθώς, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, η Ισαβέλ Δίας Αγιούσο ίσως χρειαστεί τη στήριξη της άκρας δεξιάς για να μπορέσει να κυβερνήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ