FED: Στο μηδέν τα επιτόκια – Καταλύτης ανάπτυξης τα εμβόλια

Αμετάβλητα κοντά στο μηδέν διατήρησε τα επιτόκια η Fed την Tετάρτη, μετά τη διήμερη συνεδρίαση, στέλνοντας μήνυμα στις αγορές ότι θα διατηρήσει τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική παρά τις ισχυρές ενδείξεις ότι η οικονομία ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς.

Η Fed θα περιμένει να δει τον πληθωρισμό λίγο πάνω από τον στόχο του 2% για κάποιο χρονικό διάστημα πριν προχωρήσει σε συγκράτηση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Σημείωσε επίσης ότι η οικονομική ανάκαμψη απέχει πολύ από τον στόχο της Fed.

«Η οικονομία απέχει πολύ από τους στόχους μας και είναι πιθανό να πάρει λίγο χρόνο για να επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος», είπε. «Αναμένουμε να διατηρήσουμε μια προσαρμοστική στάση στη νομισματική πολιτική έως ότου επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα της απασχόλησης και του πληθωρισμού».

Η οικονομία αναπτύσσεται

Όπως αναμενόταν, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κοντά στο μηδέν, και την πολιτική αγοράς ομολόγων ύψους τουλάχιστον 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα.

Σε ανακοίνωσή της η FED τονίζει ότι αν και η οικονομία αναπτύσσεται και ο πληθωρισμός αυξάνει, αποφάσισε ομόφωνα να μην κάνει αλλαγές στην προσέγγισή της.

Σημείωσε ότι οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 βοήθησαν στην ενίσχυση της οικονομίας, αν και πρέπει να γίνουν περισσότερα.

«Εν μέσω προόδου όσον αφορά τους εμβολιασμούς και την ισχυρή πολιτική υποστήριξη, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης έχουν ενισχυθεί», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι αλλά έχουν δείξει βελτίωση», τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, αντικατοπτρίζοντας σε μεγάλο βαθμό παροδικούς παράγοντες. Οι συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, εν μέρει αντανακλώντας μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πιστώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ».

Η επιτροπή επισήμανε και πάλι ότι η οικονομική πρόοδος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας. Οι ημερήσιοι αριθμοί περιστατικών έχουν μειωθεί σημαντικά καθώς οι ΗΠΑ εμβολιάζουν σχεδόν 3 εκατομμύρια άτομα την ημέρα.

«Η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας συνεχίζει να επιβαρύνει την οικονομία και παραμένουν κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές».

Η ανακοίνωση της Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα εργαλείων της για να υποστηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, προωθώντας έτσι τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών.

Η πανδημία COVID-19 προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Εν μέσω της προόδου όσον αφορά τους εμβολιασμούς και την ισχυρή πολιτική υποστήριξη, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης έχουν ενισχυθεί.

Οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι αλλά έχουν δείξει βελτίωση. Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, αντικατοπτρίζοντας σε μεγάλο βαθμό παροδικούς παράγοντες. Οι συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, εν μέρει αντανακλώντας μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία του ιού, συμπεριλαμβανομένης της προόδου στους εμβολιασμούς. Η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας εξακολουθεί να επιβαρύνει την οικονομία και παραμένουν κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές.

Η Fed επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και τον πληθωρισμό με ρυθμό 2% μακροπρόθεσμα.

Με τον πληθωρισμό να τρέχει συνεχώς κάτω από αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο, θα επιτρέψει πληθωρισμό μέτρια πάνω από 2 τοις εκατό για κάποιο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε ο πληθωρισμός να είναι κατά μέσο όρο 2 τοις εκατό με την πάροδο του χρόνου και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμείνουν καλά σταθεροποιημένες στο 2%.

Aναμένει να διατηρήσει μια προσαρμοστική στάση της νομισματικής πολιτικής έως ότου επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τις συμμετοχές της σε τίτλους του Δημοσίου, έως ότου έχει επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος προς τη μέγιστη απασχόληση και την τιμή της επιτροπής.

Αυτές οι αγορές περιουσιακών στοιχείων συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και στη διευκόλυνση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, υποστηρίζοντας έτσι τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Πηγή: ΟΤ