Ισραήλ: Από το ξέφρενο γλέντι, στους στοιβαγμένους σορούς και τα ουρλιαχτά τους πλήθος – Βίντεο σοκ από τη θρησκευτική γιορτή

Σοκ προκαλεί το βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter η DW, στο οποίο φαίνεται πως ξεκίνησε η θρησκευτική γιορτή με τα 30.000 άτομα βόρεια του Ισραήλ, στη πόλη Μερόν και φτάσαμε στην τραγική κατάληξη με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Φωτιές για ντεκόρ, χοροί και δεκάδες άντρες πιασμένοι χέρι χέρι διασκέδαζαν στο θρησκευτικό προσκύνημα των υπερορθόδοξων Εβραίων στο όρος Μερόν.

Ήταν η μέρα του έτους που περίμεναν πως και πως για να γιορτάσουν. Για να ευχαριστήσουν τον Θεό τους.

Δυστυχώς όμως η γιορτή μετατράπηκε σε τραγωδία και ο παράδεισος τους σε… κόλαση.

Τα πλάνα σοκάρουν.

Διασώστες να προσπαθούν να σταματήσουν το πλήθος που σαν αφηνιασμένο ποδοπατούνταν για να σωθεί.

Άνδρες με παιδιά στην αγκαλιά έτρεχαν για να σωθούν. Ωστόσο δυστυχώς αρκετοί, μέχρι στιγμής 44 στον αριθμό, δεν τα κατάφεραν. Πέθαναν από ασφυξία στην άσφαλτο, καθώς δεν κατάφεραν να κρατήσουν την ισορροπία τους.

Χιλιάδες άνθρωποι έζησαν από θαύμα, αλλά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ένας νέος με δάκρυα στα μάτια λέει στον κόσμο την κόλαση που έζησε.

«Ήμουν μέσα στο πλήθος. Είχε περίπου 60 με 70 χιλιάδες κόσμο, δεν υπήρχε καθόλου χώρος. Αρκετοί άρχισαν να πέφτουν στο έδαφος», ανέφερε.

Σοκαριστική ήταν και η μαρτυρία των διασωστών, οι οποίοι ανέφεραν πως δεν έχουν ξαναζήσει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν.

Δηλώσεις-σοκ από αυτόπτες μάρτυρες

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως συνειδητοποίησαν πως άνθρωποι είχαν υποστεί ασφυξία ή είχαν ποδοπατηθεί μόνο όταν ένας από τους οργανωτές πήρε τηλεβόα και άρχισε να καλεί να αραιώσει αμέσως το πλήθος.

Αρχικά το κέντρο άμεσης βοήθειας Magen David Adom (MDA, το ισραηλινό αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού) είχε κάνει λόγο περί κατάρρευσης κερκίδων στον χώρο.

«Νομίζαμε πως ήταν συναγερμός για βόμβα, ότι εντοπίστηκε ύποπτο δέμα. Κανένας δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν αυτό εδώ. Η αγαλλίαση έγινε θρήνος, το λαμπερό φως έγινε βαθύ σκοτάδι», είπε ένας από τους προσκυνητές, ο Ιτζχάκ, στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Δίαυλος 12.

Το MDA ανέφερε ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 103 άνθρωποι. Η αστυνομία έκλεισε τον χώρο και διέταξε οι προσκυνητές να απομακρυνθούν αμέσως. Στρατιωτικά ελικόπτερα κινητοποιήθηκαν για την αεροδιακομιδή των τραυματιών σε νοσοκομεία.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν χαοτικές σκηνές, με αλλόφρονες πιστούς να προσπαθούν να περάσουν από μεταλλικούς φράκτες για να σωθούν και αστυνομικούς και τραυματιοφορείς να προσπαθούν να φθάσουν στους τραυματίες.