Άγιο Φως: Έφτασε στην Ελλάδα – Δείτε σε βίντεο την λιτή τελετή υποδοχής του

Στην Ελλάδα έφτασε λίγο πριν τις 19:00 του Μεγάλου Σαββάτου το Άγιο Φως. Δύο ώρες πριν την Ανάσταση, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 ο Αρχιμανδρίτης, Μιχαήλ Γρίβας και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Υπενθυμίζεται ότι φέτος δεδομένης της συγκυρίας, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η άφιξη του Αγίου Φωτός έγινε χωρίς τιμές αρχηγού κράτους και με τη δέουσα σεμνότητα.

Μετά την άφιξη θα πραγματοποιηθεί άμεσα η μεταφορά του σε όλη την Ελλάδα εγκαίρως, καθώς φέτος η πανδημία του κοροναϊού οδήγησε στην απόφαση η Ανάσταση να γίνει στις 21:00 και όχι τα μεσάνυχτα.

Δείτε βίντεο με την άφιξη του Αγίου Φωτός

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, το Άγιο Φως δεν είχε μοιραστεί καθόλου και ο μοναδικός του προορισμός ήταν η Εξαρχία το Παναγίου Τάφου στην Πλάκα.

«Φέτος θα γίνει ένα βήμα παραπάνω και στη διανομή του. Με την έλευσή του στην Αθήνα θα φύγουν 12 αεροπλάνα από δύο αεροπορικές εταιρίες με δικά τους έξοδα, και θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα και άλλες πόλεις» είχε δηλώσει ο Κώστας Βλάσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση αποφασίζει να μη συνεχίσει την παράδοση να μεταφέρεται το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα, με τυμπανοκρουσίες και ειδικές τελετές.

Με λαμπρότητα η τελετή αφής στα Ιεροσόλυμα

Σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας, τελέστηκε το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός.

Λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ΄ εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μετέδωσε το Άγιο Φως στους προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα. Στο Ναό της Αναστάσεως επιτράπηκε να εισέλθουν οι ιερείς, οι επίτροποι και οι πιστοί που έχουν εμβολιαστεί.


Μετά την τελετή, ο Πατριάρχης παρέδωσε το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση, ενώ σε ειδικό φανάρι το μετέφερε στην Αθήνα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου.

«Αποτελεί ύψιστη τιμή και ευλογία να παραλαμβάνεις το Άγιο Φως κατευθείαν από τον Πανάγιο Τάφο και να το φέρνεις στην Πατρίδα» έγραψε στο Twitter ο Κώστας Βλάσης.