Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με στελέχη επιχειρήσεων των ΗΠΑ – «Πρελούδιο» ενός τετ α τετ με Μπάιντεν;

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει μια τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη με ανώτατα στελέχη περίπου 20 μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων με αντικείμενο συζήτησης επενδύσεις στην Τουρκία, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters, με τη μία από τις πηγές αυτές να τονίζει ότι η τηλεδιάσκεψη προορίζεται να είναι ένα πρελούδιο της συνάντησης του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, τον Ιούνιο.

Στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου

Οι πηγές, με γνώση της τηλεδιάσκεψης της 26ης Μαΐου, ανέφεραν ότι αυτή διοργανώθηκε από το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το γραφείο επενδύσεων της τουρκικής προεδρίας, την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και την Ένωση Επιμελητηρίων και Ανταλλαγής Εμπορευμάτων της Τουρκίας (TOBB).

Μια πηγή του κλάδου της βιομηχανίας δήλωσε ότι η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε εν αναμονή προγραμματισμένης συνάντησης στις 14 Ιουνίου μεταξύ του Μπάιντεν και του Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην πρώτη τους κατ’ ιδίαν συνάντηση μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Άλλη πηγή είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν συμμετείχε στον προγραμματισμό της τηλεδιάσκεψης.

Δεν κατέστη σαφές ποιες εταιρείες θα συμμετάσχουν.

Βολιδοσκόπηση

«Είναι ένας τρόπος να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση, με τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ένα είδος προκαταρκτικής εργασίας πριν από μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μπάιντεν», δήλωσε στο Reuters η πρώτη πηγή, του κλάδου της βιομηχανίας, η οποία όπως και οι άλλες ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Η Άγκυρα «θέλει το εγχώριο και το διεθνές ακροατήριο να λάβει το μήνυμα που βασικά λέει ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος», πρόσθεσε η πηγή.

Microsoft και Neftlix

Μια τέταρτη πηγή τόνισε ότι διευθύνοντα στελέχη της Microsoft και του Netflix θα λάβουν μέρος στην τηλεδιάσκεψη. Εκπρόσωποι και των δύο εταιρειών δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Μια εκπρόσωπος του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ανέφερε σε mail: «Αυτή η συνάντηση είναι ιδιωτική και ανεπίσημη, επομένως δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε λεπτομέρειες».

Το γραφείο επενδύσεων της τουρκικής προεδρίας και το TOBB αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η προεδρία, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και το αμερικανικό επιμελητήριο δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλιο.

Αποστάσεις

Ο Μπάιντεν τηρεί αποστάσεις από τον Ερντογάν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του και, σε μια στροφή από τη στάση του προκάτοχου του Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνησή του επέκρινε τις επιδόσεις της Άγκυρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι δύο ηγέτες είχαν μόνο μία τηλεφωνική επικοινωνία, στις 23 Απριλίου, όταν προγραμματίστηκε η συνάντηση του ΝΑΤΟ και όταν ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι ο Λευκός Οίκος θα χαρακτηρίσει γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915, μια κίνηση που προκάλεσε την καταδίκη της Άγκυρας.

Επενδύσεις και εμπορικές συναλλαγές

Μια τρίτη πηγή είπε ότι ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διευθυντικών στελεχών, θα συμμετάσχουν στην τηλεδιάσκεψη κατά την οποία ο Ερντογάν αναμένεται να δώσει μια ομιλία και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Τουρκία.

Η τηλεδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη, περίπου στις 18:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με μια από τις πηγές.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας άγγιξαν τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και οι νατοϊκοί σύμμαχοι έχουν δηλώσει ότι στοχεύουν να τις αυξήσουν στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, υπάρχουν εμπόδια, μεταξύ άλλων οι αμερικανικοί δασμοί στον τουρκικό χάλυβα και η αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Άγκυρα το 2019, που ώθησε την κυβέρνηση Τραμπ να αποβάλει την Τουρκία από μια κοινοπραξία παραγωγής αεροσκαφών F-35.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ