H Ουάσιγκτον δεν επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ για κρούσματα κοροναϊού από τον Νοέμβριο

H αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το τελευταίο δημοσίευμα της Wall Street Journal για την προέλευση του κοροναϊού, δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) ζήτησαν νοσοκομειακή περίθαλψη τον Νοέμβριο του 2019, έναν μήνα πριν ανακοινώσει η Κίνα τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας που στη συνέχεια ονομάστηκε Covid-19.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, η Ψάκι είπε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα προχωρήσει σε μια πιο «διαφανή» έρευνα για την προέλευση του νέου κορονοϊού.

Νωρίτερα, το Πεκίνο διέψευσε ότι τρεις ερευνητές του WIV ασθένησαν και χρειάστηκαν νοσηλεία πριν να εξαπλωθεί η πανδημία σε όλον τον κόσμο. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «απολύτως λανθασμένες» τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, σύμφωνα με τις οποίες οι ασθενείς εμφάνισαν συμπτώματα που παρέπεμπαν στην Covid-19 ή σε κάποια εποχιακή λοίμωξη.

Μέχρι και σήμερα το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά τη θεωρία ότι ο ιός ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο, σενάριο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε «εξαιρετικά απίθανο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP