Εφορία: Οι κωδικοί που ξεκλειδώνουν μειώσεις φόρων για τους επαγγελματίες

Με νέους κωδικούς που ξεκλειδώνουν λιγότερους φόρους ή ακόμη και επιστροφές φόρου για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις τυπώθηκαν τα έντυπα της φετινής φορολογικής δήλωσης.

Η ΑΑΔΕ αποκάλυψε το νέο έντυπο Ε3 που θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με βασικότερη αλλαγή το «φακέλωμα» όλων των οικονομικών ενισχύσεων που δόθηκαν από το κράτος μέσα στο 2020. Σε έναν νέο υποπίνακα του Ε3 θα αποτυπωθούν όλα τα αφορολόγητα ποσά που έλαβαν επαγγελματίες και επιχειρηματίες, τα οποία τους κράτησαν όρθιους στο τσουνάμι της πανδημίας, ενώ προστέθηκε και νέος κωδικός στον οποίο θα εμφανιστεί το συνολικό ποσό που πήρε κάθε επιτηδευματίας – επιχείρηση μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Συγκεκριμένα, στον υποπίνακα του πίνακα ΣΤ’ θα δηλωθούν η αφορολόγητη αποζημίωση ειδικού σκοπού, η ενίσχυση που δόθηκε στους πληγέντες από τον κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ», η αφορολόγητη αποζημίωση για τις μισθώσεις των τουριστικών καταλυμάτων, η αφορολόγητη ενίσχυση στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19 στον πρωτογενή τομέα, η ωφέλεια από τη μη είσπραξη μισθωμάτων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού κ.ά.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή χαρακτηρίστηκαν πληττόμενοι απαλλάσσονται για τα εισοδήματα του 2020 από το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων, ενώ δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα τεκμήρια διαβίωσης καθώς απενεργοποιούνται εφόσον πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια.
  • Δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών (τεκμηρίων) του φορολογικού έτους 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019 και,
  • Σε περίπτωση δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η εν λόγω δαπάνη δικαιολογείται από τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες είναι οι κερδισμένοι των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς θα δουν τον λογαριασμό της Εφορίας να έχει ξεφουσκώσει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ αναμένεται και μπαράζ επιστροφών φόρου εισοδήματος. Το φορολογικό όφελος που θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων είναι τριπλό καθώς:

Εχει ενεργοποιηθεί η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που προβλέπει συντελεστή φόρου 9% για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και μειωμένους συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα. Μόνο από την εφαρμογή του συντελεστή 9% (αντί για 22% που ίσχυε) προκύπτει μείωση φόρου 1.300 ευρώ.

Εχει παγώσει η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Μειώθηκε ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 100% στο 55% του κύριου φόρου εισοδήματος.

Στους «τυχερούς» των φετινών φορολογικών δηλώσεων περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι. Οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους αυτούς, μετά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωση θα διαπιστώσουν ότι το εκκαθαριστικό σημείωμα θα γράφει φέτος επιστροφή φόρου. Αυτό θα συμβεί λόγω της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας και κυρίως από τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος, αλλά και από το γεγονός ότι η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος στους εργαζομένους με μπλοκάκια έγινε το 2020, με 20% επί του ποσού που αναγραφόταν στην απόδειξη.