Μπάιντεν: «Το χρήμα είναι φτηνό – Ας το ξοδέψουμε»

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε την Παρασκευή το προσχέδιο του προϋπολογισμού ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο προβλέπει κατακόρυφη αύξηση στις δαπάνες για υποδομές, εκπαίδευση και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας ότι είναι λογικό να κάνει κανείς επενδύσεις τώρα, που το κόστος δανεισμού είναι φθηνό.

Κεντρικό σύνθημα του προσχεδίου είναι :«Το χρήμα είναι φτηνό – Ας το ξοδέψουμε»

Ο πρώτος προϋπολογισμός που συντάσσεται επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει έντονη αντιπαράθεση από τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές νομοθέτες, οι οποίοι θέλουν να μειώσουν τις δαπάνες της κυβέρνησης και να απορρίψουν τα σχέδια για αύξηση φόρων σε πλούσιους και μεγάλους οργανισμούς.

Το σχέδιο του Μπάιντεν για το οικονομικό έτος 2022 προβλέπει δαπάνες 6,01 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και έσοδα 4,17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση 36,6% από τις δαπάνες του 2019.

Προβλέπει επίσης, έλλειμμα 1,84 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της περιόδου της πανδημίας, αλλά αυξημένο σε σχέση με τα 984 δισεκατομμύρια δολάρια του 2019.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι τα σχέδια ύψους 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Μπάιντεν, για να αντιμετωπιστούν οι ιστορικά υψηλές ανισότητες στις ΗΠΑ, η κλιματική αλλαγή, αλλά και η παροχή τεσσάρων επιπλέον ετών δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης, θα πληρωθούν πλήρως σε 15 χρόνια, με τις αυξήσεις φόρων να αποδίδουν μετά το 2030.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τις δύο φιλόδοξες προτάσεις Μπάιντεν, σχετικά με το American Families Plan και το American Jobs Plan.

Και ασφαλώς αποτυπώνει τις διαφορετικές προτεραιότητες της προεδρίας Μπάιντεν σε σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Για παράδειγμα προτείνεται αύξηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας κατά 41%, του υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών κατά 23% και της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος κατά 22%.

Στο πεδίο των εσόδων, ο προϋπολογισμός Μπάιντεν ενσωματώνει σημαντικές αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, προκειμένου ο Λευκός Οίκος να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο σχέδιό του. Για παράδειγμα, ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής αυξάνεται στο 28%, από 21%.

Η Σεσίλια Ράους, η πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Μπάιντεν, είπε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ζήσει με ελλείμματα ώστε να κάνει σημαντικές επενδύσεις στην οικονομία. Προέβλεψε επίσης ότι τα επόμενα χρόνια τα ελλείμματα θα μειωθούν κατά 2 και πλέον τρισεκ. δολάρια.

Για το υπουργείο Άμυνας ο προϋπολογισμός προβλέπει 715 δισεκ. δολάρια (αύξηση 1,7% σε σύγκριση με το οικονομικό έτος 2021), στα οποία περιλαμβάνεται και η αύξηση 2,7% στον μισθό των στρατιωτών και του πολιτικού προσωπικού καθώς και επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ. Προβλέπονται επίσης επενδύσεις για την ανάπτυξη και τη δοκιμή υπερηχητικών όπλων και άλλων συστημάτων της «επόμενης γενιάς», καθώς ο στρατός προσπαθεί να αυξήσει τις δυνατότητές του απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα.

Φυσικά, για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει ο Μπάιντεν, ακόμη και από ορισμένους εντός του κόμματός του, είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία που διαθέτουν οι Δημοκρατικοί (τουλάχιστον μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, εάν δεν υπάρξει κάποια αποχώρηση από τις τάξεις τους) δίνει περισσότερες ελπίδες στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να αφήσει το όνομά του ανεξίτηλα χαραγμένο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Πηγή: ΟΤ