Λίνα Καν: Το υπερόπλο του Λευκού Οίκου κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Μια αυστηρή ακτιβίστρια, η Λίνα Καν, η οποία έχει ταχθεί κατά της ανεξέλεγκτης επιρροής των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, είναι η επιλογή του Τζο Μπάιντεν για τη θέση της επικεφαλής της πανίσχυρης Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC).

Πρόκειται για ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, καθώς η FTC διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην εποπτεία των μεγάλων τεχνολογικών –και όχι μόνο- εταιρειών αφού ασχολείται μεταξύ άλλων με την προστασία της αγοράς από μονοπωλιακές πρακτικές. Για το λόγο αυτό η τοποθέτηση της 32χρονης Καν στη θέση αυτή θεωρείται ως ήττα για τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχουν μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο των αμερικανικών και ευρωπαϊκών αρχών για τις πρακτικές τους.

Η Καν έχει πολύ πλούσιο βιογραφικό και δίδασκε μέχρι πρόσφατα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κολούμπια. Ως μέλος της επιτροπής κατά των μονοπωλίων της αμερικανικής κυβέρνησης έχει συντάξει το 2017 αναλυτική πολυσέλιδη έκθεση στην οποία κατηγορεί εταιρείες όπως οι Amazon, Apple, Facebook και Alphabet/Google για κατάχρηση της θέσης τους στην αγορά ζητώντας μάλιστα από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών.

Η τοποθέτησή της στην FTC κέρδισε τη στήριξη και των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων και η θητεία της θα διαρκέσει έως το Σεπτέμβριο του 2024. Ως είθισται, οι επιλογές του αμερικανικού προέδρου για τέτοιες θέσεις πρέπει να εγκριθούν και από το Κογκρέσο.

Τι θα κληθεί να αποφασίσει

Ως επικεφαλής της υπηρεσίας θα κληθεί να πάρει αποφάσεις και να ψηφίσει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη για θέματα επιβολής της κείμενης νομοθεσίας σε τομείς του ανταγωνισμού και προστασίας των καταναλωτών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει επίσης να κρίνει μεταξύ άλλων εάν οι εταιρείες έχουν προστατεύσει αποτελεσματικά τα προσωπικά στοιχεία και άλλα δεδομένα των πελατών τους, εάν έχουν χρησιμοποιήσει παραπλανητικές διαφημίσεις, ή εάν έχουν ακολουθήσει άλλα παράνομες πρακτικές για την προσέλκυση καταναλωτών.

Η Καν θα μπορούσε επίσης να κληθεί να αποφασίσει εάν θα πρέπει να κινήσει διαδικασίες με τις κατηγορίες μονοπωλιακών πρακτικών κατά εταιρειών τεχνολογίας που έχει ερευνήσει στο παρελθόν. Λόγω του ιστορικού της ως επικρίτριά τους πάντως, ορισμένες πολιτικές φωνές αναρωτιούνταν εάν η ίδια θα πρέπει να έχει δικαίωμα ψήφου ή να αυτοεξαιρεθεί από κάποιες διαδικασίες ώστε να μην κατηγορηθεί για σύγκρουση συμφερόντων.

Η απόφαση του Μπάιντεν να διορίσει της Καν ως επικεφαλής της FTC, καθιστώντας την μια από τις νεαρότερες σε ηλικία ηγέτιδες ομοσπονδιακής υπηρεσίας της χώρας, φαίνεται ότι στέλνει σαφές μήνυμα για την πρόθεση της Ουάσιγκτον να ακολουθήσει μια πιο επιθετική στάση απέναντι στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν γιγαντωθεί ασκώντας μεγάλη επιρροή σε διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, σχολίαζαν σχετικά οι Φαινάνσιαλ Τάιμς. Η Καν έχει εργαστεί και στο παρελθόν για την FTC, ως νομικός σύμβουλος του επιτρόπου Ροχίτ Τσόπρα, ο οποίος αποτελεί την επιλογή του Μπάιντεν για τη διεύθυνση του ειδικού γραφείου προστασίας των καταναλωτών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε επίσης πρόσφατα τον Τιμ Γου, έναν ακόμη εξέχοντα επικριτή της Silicon Valley από τη Νομική Σχολή του Κολούμπια για τη θέση του ειδικού συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα που άπτονται του ανταγωνισμού. Μη κερδοσκοπικές ενώσεις καταναλωτών χαιρέτισαν τις επιλογές του Μπάιντεν προσδοκώντας όπως ανέφεραν περισσότερη εποπτεία.