Γλυκά Νερά: Οι δύο «ετυμηγορίες» για μία οικογένεια που ξεκληρίστηκε

Δύο ετυμηγορίες για ισάριθμα μέλη μίας οικογένειας που ξεκληρίστηκε μέσα σε πέντε λεπτά, θα γίνουν γνωστές την προσεχή εβδομάδα, υπό την πίεση των συναισθημάτων μίας ολόκληρης χώρας που άφησε το αποτύπωμα της οργής της, ατομικά, μέσα από λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων και με αυτοπρόσωπη παρουσία στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η πρώτη θα αφορά τον 33χρονο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, που κρατείται στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ, δεχόμενος τις επισκέψεις των συνηγόρων του και του αδερφού του. Δεν έγινε γνωστό αν η μητέρα του βρήκε τη δύναμη να πάει να τον δει, όλοι ξέρουν πως φροντίζει στο σπίτι στην Αγία Παρασκευή, τη μικρή Λυδία.

Ο συζυγοκτόνος, τις λίγες αυτές ώρες που απομένουν μέχρι να οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή, θα πρέπει να σκεφτεί μαζί με τους δικηγόρους του, αν δεν το έχει κάνει ήδη, και στο βαθμό που προσδοκά ύστερα από αρκετά χρόνια να ξαναβγεί από τη φυλακή για χάρη του παιδιού του – όπως διαδόθηκε –  πώς θα ελαφρύνει τη θέση του απλώνοντας το χέρι στο Ευαγγέλιο.

Θα κληθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στη Θέμιδα, απέναντι σε μία κοινωνία που αρχικά του χάρισε απλόχωρα τη συμπόνια της και τώρα επιζητεί τη σταύρωσή του, και κυρίως να πείσει το είδωλο του στον καθρέφτη ότι μετάνιωσε. Η μόνη που σίγουρα δεν θα τον συγχωρήσει είναι η Καρολάιν γιατί είχε όλο το χρόνο, πέντε λεπτά ήταν αυτά, να καταλάβει τι έκανε και να ξεσφίξει τη λαβή.

Ομως εκείνος, όπως αντελήφθησαν όλοι, τους ξεγέλασε όλους για 40 μέρες, επειδή ήταν τόσο πειστικός στο ρόλο του θύματος και επειδή καμία του λέξη ή του έκφραση στις τηλεοπτικές του δηλώσεις, δεν έδειχνε ίχνος μεταμέλειας.

Η δεύτερη ετυμηγορία είναι για το μικρό κοριτσάκι, που έδωσε μάχη να κρατηθεί στη ζωή τις πρώτες μέρες που γεννήθηκε. Η εικόνα του προσώπου της Καρολάιν, δεν εντυπώθηκε ούτε φευγαλέα στο αδιαμόρφωτο ακόμη μνημονικό της.

Η κοινωνική λειτουργός θα επισκεφθεί και τις δυο οικογένειες, της νεκρής Καρολάιν και του δολοφόνου, για να εκτιμήσει ποιο περιβάλλον είναι προσωρινά πιο πρόσφορο για αυτό το παιδί με την τραγική μοίρα.

Η Καρολάιν αναπαύεται στην Αλόννησο για πάντα, η Λυδία κλαίει στο πατρικό σπίτι του συζυγοκτόνου, και  αυτός στο κελί της ΓΑΔΑ να προσπαθεί με τους δικηγόρους του να στοιχειοθετήσει μία υπερασπιστική γραμμή που θα τον φέρει αντιμέτωπο με μικρότερη τιμωρία.

Εκτιμάται ότι η  υπερασπιστική του γραμμή δεν θα απέχει ιδιαίτερα από όσα είπε στην προανάκριση. Θα δηλώσει μετανιωμένος και θα εστιάσει στην απουσία προμελέτης, θα ισχυριστεί ότι δεν ήταν προσχεδιασμένο το έγκλημα.

Από συγκλίνουσες πληροφορίες που προέρχονται από μηνύματα του ίδιου που έχουν γνωστοποιηθεί μέσω των συνηγόρων του αλλά και από λόγια δικά τους, συνάγεται ότι την προσεχή Τρίτη, ο συζυγοκτόνος, μπορεί να αμφισβητήσει κρίσιμες λεπτομέρειες πριν το φόνο, όπως η ώρα που αφαιρέθηκε η κάρτα μνήμης από τις κάμερες ή άλλα αποτελέσματα από τεχνικές αναλύσεις δεδομένων, θα υποστηρίξει ότι η δολοφονία δεν ήταν προμελετημένη αλλά αποτέλεσμα της κακιάς στιγμής, ότι φταίει ο καβγάς που προηγήθηκε, που ήταν ακόμη ένας τσακωμός σε μία σειρά ανάλογων συμβάντων που είχαν πυκνώσει τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της αγωνίας του ίδιου για τη συμπεριφορά της Καρολάιν απέναντι στο παιδί.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο 33χρονος θα προτάξει το παιδί για κάθε του πράξη, για κάθε του ενέργεια τις 40 μέρες που ακολούθησαν τη δολοφονία μέχρι τη συγκλονιστική στιγμή της ομολογίας, όταν πλέον είχε καταλάβει ότι κανένα στοιχείο δεν υπήρχε που να δείχνει τον ένοχο μακριά από το σπίτι.

Ο δικηγόρος του πιλότου ανέφερε την Κυριακή ότι το ενδεχόμενο ψυχιατρικής γνωμάτευσης παραμένει ανοικτό αν και ο ίδιος ο πελάτης του, δεν έχει ζητήσει. Μέσω των συνηγόρων του, διαμηνύει μέσα από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ,  πως ό,τι έκανε, το έκανε για το παιδί του.

«Ένα πράγμα θέλω πια. Το παιδί μας, η Λυδία να πάει είτε στη μία μου οικογένεια, είτε στην άλλη μου οικογένεια. Η Λυδία είναι όλη μου η ζωή. Οι καβγάδες που είχαμε με την Καρολάιν αφορούσαν μόνο το παιδί μας», ανέφερε στους δικηγόρους του, ενώ ζήτησε και «συγγνώμη» από την οικογένεια της συζύγου του, την οποία αποκαλεί και δική του.

«Η συγγνώμη είναι μικρή λέξη. Είμαι συντετριμμένος. Με νοιάζει μόνο το παιδί. Έκρυψα την αλήθεια, μόνο και μόνο για να μπορέσω να το μεγαλώσω. Μου αξίζει η τιμωρία μου και αρνήθηκα να με εξετάσει ψυχίατρος, είμαι πλήρως συνειδητοποιημένος για το τι έγινε», είπε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, σύμφωνα με δηλώσεις των συνηγόρων του στον ANT1.

Ο Αλέξανδρος Παπαΐωαννίδης συνήγορος υπεράσπισης του 33χρονου πιλότου, μιλώντας στο  MEGA  στάθηκε στο γεγονός ότι ο ίδιος ομολόγησε την πράξη του. «Θα μπορούσε να τα είχε αρνηθεί. Η πρόθεσή του ήταν να ομολογήσει», ανέφερε.

«Δεν μπορούμε να μπούμε στην ψυχοσύνθεσή του. Εξ αρχής  λέει ότι αυτό που σκεφτόταν ήταν το τέκνο του μετά την πράξη». «Έχει αναλύσει όλα τα περιστατικά και πως κατέληξε το θύμα. Δεν είχε κίνητρο, δεν είχε προσχεδιάσει το οτιδήποτε», υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωαννίδης.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «τα πραγματικά περιστατικά μπορεί να ήταν πολύ διαφορετικά», σχολιάζοντας το πόρισμα της ιατροδικαστή. «Δεν πάει να κρυφτεί πίσω από νομικά παράθυρα ο εντολέας μου. Σε καμία περίπτωση, ούτε κίνητρο υπήρχε, ούτε είχε προσχεδιαστεί τίποτα. Δεν υπήρχε κανένας συνεργός».

Ο Αλέξανδρος Παπαΐωαννίδης επανέλαβε ότι ο 33χρονος είναι συντετριμμένος και είπε πως «το συγγνώμη, είναι η μικρότερη λέξη που μπορεί να εκφέρει».