Smartphone: Ανάρπαστα και στην πανδημία

Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα ήταν από τα λίγα προϊόντα εκείνα, πλην των ειδών πρώτης ανάγκης, που συνέχισαν να γίνονται ανάρπαστα και μέσα στην πανδημία. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 κι ενώ οι περισσότερες οικονομίες εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζαν ακόμη πολλούς περιορισμούς λόγω του Covid-19 και ο κόσμος έτρεχε να εμβολιαστεί, οι αποστολές «smartphones» σε όλες τις αγορές κατέγραψαν αύξηση κατά 12%.

Στην κορυφή της προτίμησης συνέχισε να βρίσκεται η Samsung με μερίδιο 19%. Στη δεύτερη θέση πέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία η Xiaomi με μερίδιο 17%, ενώ η Apple υποχώρησε από τη δεύτερη στην τρίτη θέση με 14%. Κινεζικές εταιρείες όπως οι Vivo και Oppo διατήρησαν ισχυρή την παρουσία τους στην αγορά συμπληρώνοντας την πρώτη πεντάδα. Αυτό προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων του κλάδου τεχνολογίας Canalys.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η Xiaomi κατόρθωσε να αυξήσει τις αποστολές κινητών της τηλεφώνων σε διάφορες αγορές κατά 83% με αποτέλεσμα να μπορέσει να ανέβει τόσο ψηλά στην κατάταξη. Μέχρι τώρα στις δύο πρώτες θέσεις είχαν στρογγυλοκαθίσει οι Samsung και Apple. Ψηλά είχε βρεθεί για ένα διάστημα μέχρι το 2020 και η έτερη μεγάλη κινεζική εταιρεία τεχνολογίας, η Huawei, μέχρι που όμως οι ΗΠΑ παρενέβησαν και έβαλαν κυρώσεις στην εταιρεία με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι πωλήσεις της εκτός της Κίνας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το δεύτερο τρίμηνο κάθε χρονιάς οι Samsung και Apple δεν συνηθίζουν να παρουσιάζουν νέα μοντέλα καθώς το διάστημα αυτό κάνουν τις προετοιμασίες τους για τις παρουσιάσεις αργότερα μέσα στη χρονιά.

Όταν η Huawei έμεινε στο παρασκήνιο άλλες κινεζικές εταιρείες βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν μεγάλες επενδύσεις στην κατασκευή έξυπνων κινητών τηλεφώνων αλλά και να δαπανήσουν πολλά σε διαφήμιση, προσδοκώντας –και πετυχαίνοντας όπως όλα δείχνουν- να κερδίσουν εκείνες μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Ανάμεσα σε αυτές ήταν η Xiaomi που εξαπέλυσε καταιγισμό από νέα μοντέλα, μεταξύ των οποίων και δύο ναυαρχίδες μέσα σε διάστημα λίγων μόνο μηνών. Ανάμεσα σε αυτά και το μοντέλο Mi 11 Ultra το οποίο θεωρείται ότι έχει έναν από τους καλύτερους αισθητήρες για τη λήψη φωτογραφιών, δείχνοντας τις φιλοδοξίες της εταιρείας.

Βασικό ατού της συγκεκριμένης κινεζικής εταιρείας είναι ότι οι συσκευές της είναι από 40% έως 75% πιο φθηνές από τις αντίστοιχες των Samsung και Apple αντίστοιχα, ανέφεραν αναλυτές στο Bloomberg. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αποστολές έξυπνων κινητών τηλεφώνων για τη συγκεκριμένη εταιρεία έχουν καταγραφεί στη Λατινική Αμερική (περίπου 300%), στην Αφρική (150%) και στη Δυτική Ευρώπη (50%) σύμφωνα πάντα με την Canalys.

Η Apple φυσικά δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και επιδιώκει να αυξήσει κατά 20% την παραγωγή των iPhone για φέτος, πιθανότατα όπως όλα δείχνουν επειδή ξέρει ότι μπορεί να πουλήσει περισσότερα από αυτά. Περίπου δύο μήνες πριν την επίσημη παρουσίαση της νέας σειράς των iPhone, των iPhone 13 όπως αναμένεται να λέγονται, η Apple ζητάει τώρα από τους προμηθευτές της να κατασκευάσουν περίπου 90 εκατομμύρια συσκευές μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με το Bloomberg. Συνήθως η Apple παραγγέλνει περίπου 75 εκατομμύρια συσκευές για κάθε νέα iPhone αλλά τώρα πατάει πιο βαθιά το γκάζι στην παραγωγή.