«Μείνε στη χώρα σου»: Σφοδρές αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την επίσκεψη Ερντογάν

Ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP) Ιζέτ Ιζτζιάν έστειλε στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το μήνυμα: «Μείνε στη χώρα σου».

Διχοτομικές πολιτικές

Οπως μεταδίδει το philenews.com, ο κ. Ιζτζιάν ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Κύπρο γίνεται για να ανακοινώσει τις διχοτομικές του πολιτικές και να απειλήσει τον κόσμο και δεν θα συμβάλει στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Σημειώνοντας ότι ο κ. Ερντογάν δεν είναι επιθυμητός από μεγάλο μέρος της κοινωνίας και ότι θα ήταν πολύ πιο ορθό να διεξάγει τις προπαγανδιστικές του δραστηριότητες στην ίδια του τη χώρα για να επηρεάσει την κοινή γνώμη, ο κ. Ιζτζιάν του διαμήνυσε: «Μείνε στη χώρα σου».

Αναφερόμενος στην απόφαση του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ) και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) να μην παραστούν στη σύνοδο της «βουλής» κατά την προγραμματισμένη ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν, είπε πως ήταν κατάλληλη και ορθή απόφαση, προσθέτοντας ότι είναι ευχάριστο που δεν έγιναν εργαλεία της προπαγάνδας του Ερντογάν.


Επίσκεψη στα Βαρώσια

Μίλησε επίσης για τη σημασία κοινής δράσης από τους υποστηρικτές μιας ομόσπονδης λύσης και πρόσθεσε ότι στο παρόν στάδιο βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι μεταξύ της προσάρτησης και της λύσης, σημειώνοντας ότι όλες οι πλευρές που επιθυμούν τη λύση θα αγωνιστούν για την κοινή πατρίδα και για την ειρήνη και την ελευθερία.

«Η Αριστερά του γυρίζει την πλάτη»

Στο μεταξύ, η Deutche Welle σε άρθρο της με τίτλο «Η τουρκοκυπριακή αριστερά γυρίζει την πλάτη στον Ερντογάν» αναφέρει ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, αποφάσισε προχθές το βράδυ να μποϋκοτάρει τη συνεδρία της «βουλής» των Τουρκοκυπρίων, την οποία θα προσφωνήσει ο τούρκος πρόεδρος.

Η απόφαση, που προκάλεσε αίσθηση και αντιπαραθέσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ελήφθη στη διάρκεια θυελλώδους συνεδρίας του αριστερού κόμματος.

Ανάλογη απόφαση για μη-συμμετοχή στην ειδική συνεδρία, όπου θα μιλήσει ο Ταγίπ Ερντογάν, έλαβε προχθές και το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας του τέως τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτει η Deutche Welle .

Δηλώσεις απαρέσκειας

Η δυσαρέσκεια που επικρατεί για τις παρεμβάσεις του Ταγίπ Ερντογάν στα εσωτερικά των Τουρκοκυπρίων αποτυπώνονται και σε δηλώσεις προσωπικοτήτων ενόψει της άφιξης του τούρκου προέδρου.

Ο τέως τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε γραπτή του δήλωση κατήγγειλε ότι η νέα πολιτική της Τουρκίας δεν υπολογίζει τη βούληση των Τουρκοκυπρίων.


Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ στα Βαρώσια, Νοέμβριος 2020

Ειδικά για τους σχεδιασμούς Ερντογάν για το Βαρώσι και τις ελληνοκυπριακές περιουσίες είπε ότι είναι ενέργεια που παίζει με τα νεύρα των Ηνωμένων Εθνών και του κόσμου.

Δυσαρέσκεια για τις τουρκικές παρεμβάσεις εξέφρασε και ο «δήμαρχος» Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα άτομο».

Σκέψεις για κινητοποιήσεις

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τουρκοκυπριακά μέσα, κόμματα, συνδικάτα και οργανώσεις επεξεργάζονται τρόπους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις νέες θέσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στο Κυπριακό, κατά την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στο νησί, καταλήγει η Deutche Welle.