Πως οι ταινίες πορνό κάνουν τους άνδρες να συμπεριφέρονται άσχημα στις γυναίκες

Τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ανδρών οι ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου αναζήτησαν οι επιστήμονες.

Όπως επισημαίνουν, αρκετοί είναι αυτοί που χαίρονται όταν βλέπουν τέτοιου είδους ταινίες, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που επηρεάζονται αρνητικά.

Ειδικότερα, Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν 143 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας τα 19 έτη, εκ των οποίων το 46% ήταν άντρες. Οι ειδικοί εξέτασαν το πώς το ήπιο πορνογραφικό υλικό που προβάλλεται από την τηλεόραση και το διαδίκτυο θα μπορούσε να επηρεάσει την στάση των αντρών απέναντι στο γυναικείο φύλο και την αποδοχή των μύθων περί βιασμού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι άντρες που κοιτούν συχνά φωτογραφίες με ημίγυμνες γυναίκες κι έρχονται σε επαφή με άλλους τύπους ήπιου πορνογραφικού υλικού, απευαισθητοποιούνται, αποκτούν πιο αρνητικές στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, ενώ παράλληλα, ενστερνίζονται τους μύθους σχετικά με το βιασμό.

Συμπερασματικά, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι έχουν γενικά λιγότερο θετικές συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες.

«Τα άτομα που έρχονται σε επαφή με το πορνό είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε καταστάσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και αποκλίνουσας συμπεριφοράς, να είναι πιο δεκτικά στους μύθους περί βιασμού και να έχουν πιο αρνητικές στάσεις και συμπεριφορές στο πλαίσιο μια σχέσης οικειότητας» ανέφεραν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι η έρευνα πάνω στις επιπτώσεις της ήπιας πορνογραφίας στη σκέψη και τη συμπεριφορά είναι πολύ περιορισμένη, παρ’ όλο που τα άτομα εκτίθενται πολύ συχνά σε ήπια πορνογραφία καθώς αυτή περιλαμβάνει, για παράδειγμα, εικόνες των γυναικών που φορούν εσώρουχα για λόγους διαφημιστικούς ή ακόμα και φωτογραφίες ημίγυμνων γυναικών σε εφημερίδες.

Είναι χαρακτηριστικό πως:

  • Στις ΗΠΑ μια στις 5 αναζητήσεις από κινητό τηλέφωνο σχετίζονται με την πορνογραφία.
  • Τα 9 στα 10 αγόρια και 6 στα 10 κορίτσια εκτίθενται στην πορνογραφία πριν από την ηλικία των 18.
  • Οι άνδρες που έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο είναι 61% λιγότερο πιθανό να αναζητούν πορνογραφικό υλικό.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι τα ευρήματα τους δεν μπορούν να αποδείξουν μια σχέση αιτίου – αιτιατού και να καταλήξουν με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι η συχνή έκθεση σε ήπια πορνογραφία αλλάζει τη στάση απέναντι στο γυναικείο φύλο, καθώς υπογραμμίζουν ότι θα μπορούσε για παράδειγμα να ισχύει το αντίστροφο: δηλαδή τα άτομα που έχουν πιο αρνητικές στάσεις απέναντι στις γυναίκες να αναζητούν συχνότερα πορνογραφικό υλικό.

Τέλος, επισημαίνουν ότι υπάρχει μια φανερή σχέση ανάμεσα στη συχνότητα έκθεσης στην ήπια πορνογραφία και τη στάση απέναντι στο γυναικείο φύλο που αποζητά περεταίρω διερεύνηση. «Εάν η συσχέτιση επαληθευτεί, τότε ενδεχομένως η ρύθμιση της κυκλοφορίας του ήπιου πορνογραφικού υλικού που περιλαμβάνει εικόνες γυναικών και σε κάποιες περιπτώσεις η απαγόρευση του, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος» καταλήγουν.