Βορίδης: Εμβολιασμός ή αναστολή για τους εργαζομένους που υποχρεούνται σε εμβολιασμό

Μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων.

Στο ζήτημα που προκύπτει με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και την αναστολή εργασίας για όποιον παραβιάσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σημειώνοντας πως: «η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού δεν αφορά το σύνολο του πληθυσμού. Βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους οι εργαζόμενοι που τους αφορούν. Όπως όσοι φροντίζουν υπερήλικες και μετέπειτα το υγειονομικό προσωπικό».

Εξήγησε ότι αν δεν υπάρξει ειδική διάταξη νόμου που θα αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα ισχύουν κυρώσεις για παράβαση σύμβασης εργασίας.

Σχετικά με το τι θα αφορούν αυτές οι κυρώσεις είπε ότι «υπάρχει μια βεντάλια επιλογών».

«Θέλουμε να βγάλουμε τον εργαζόμενο από τον τόπο που εργάζεται γιατί αποτελεί κίνδυνο. Για αυτό και μπαίνει σε αναστολή. Για όσο διαρκέσει η αναστολή δε θα λαμβάνει μισθό», διευκρίνισε.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο θέμα των αντικαταστάσεων των εργαζομένων σε αναστολή λέγοντας πως: «δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα»,  για αυτό και θα πρέπει να είναι οριοθετημένη η αναστολή, λαμβάνοντας υπόψιν και τις ανάγκες της επιχείρησης. «Οι εργασιακές θέσεις πρέπει να διευθετηθούν», τόνισε.

Όπως εξήγησε, από την στιγμή που υπάρχει νομική υποχρέωση να τηρούνται ορισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, η μη τήρηση των πρωτοκόλλων θα αποτελεί παράβαση της σύμβασης εργασίας. Στον ιδιωτικό τομέα, αυτό δίνει δικαίωμα καταγγελίας εκτός κι αν υπάρξει ειδική ρύθμιση για το αντίθετο, δηλαδή αν η κυβέρνηση εκδώσει «ειδική ρύθμιση κατά την οποία ο μη εμβολιασμός δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τις νομικές συνέπειες δεν τις ορίσαμε εμείς. Χρειάζεται πρόσθετη νομοθεσία και για τον ιδιωτικό τομέα».

»Αν η νομοθεσία μείνει ως έχει τότε θα υπάρχει παράπτωμα για την μη τήρηση της υποχρεωτικότητας. Πρέπει να γίνει ρύθμιση για να μην υπάρξει ισχύς της υφιστάμενης νομοθεσίας».

Τέλος, σχετικά με την επιβολή πρόσθετων μέτρων στη Μύκονο, ανέφερε ότι το νησί αποτέλεσε ένα κακό παράδειγμα μη συμμόρφωσης με τα μέτρα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρθούν μέτρα και για άλλες «πορτοκαλί» περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη.