Ο πόλεμος στην ΕΠΟ είναι «Βόρειοι»- «Νότιοι»

Η μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ με αντικείμενο την έγκριση του νέου Καταστατικού της είναι γεγονός! Προέκυψε ως φυσιολογική εξέλιξη των «αντιδράσεων» των Ενώσεων – μελών της Ομοσπονδίας στη λογική και στις διατάξεις του σχεδίου Καταστατικού που η FIFA επεξεργάστηκε και έστειλε στην ΕΠΟ με εντολή «να ψηφιστεί ως έχει».

Υποτίθεται, πως αυτό το «ως έχει» και η δυσκοίλια στάση της FIFA να μην δέχεται αλλαγές σε ένα αριθμό άρθρων κινητοποίησαν την εθνική ποδοσφαιρική υπερηφάνεια των Ενώσεων, των οποίων «ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει», με αποτέλεσμα να προκύψουν αντιδράσεις, να οδηγηθούν σε ρήξη με τη FIFA και ένα βήμα πριν την τελική αναμέτρηση να υιοθετηθούν μετριοπαθείς απόψεις και να πάμε στην μετάθεση για να προληφθεί η καταστροφή.

Αυτή είναι η επίσημη ερμηνεία, διανθισμένη και την κλασσική νότα «Αυγενάκη», αυτή τη φορά ξεπεράστηκε το όριο της αποδόμησης, ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης ενημέρωσε «έγκυρα» την ΕΕ της ΕΠΟ ότι «ο Αυγενάκης δεν εκφράζει την κυβέρνηση», κάτι περισσότερο ξέρει αυτός που περιδιαβαίνει καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου!!! Τέτοια αμετροέπεια!

Στο «δια ταύτα» τώρα, στα σοβαρά: Οι εξελίξεις στο θέμα της έγκρισης ή όχι του σχεδίου Καταστατικού της FIFA «ως έχει» δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με όσα επισήμως καταγράφονται ως δικαιολογίες.

Προκύπτουν και προέρχονται από μερικές απλές, πλην ζωτικής σημασίας για τις σημερινές ισορροπίες στο σώμα των Ενώσεων της ΕΠΟ, διαπιστώσεις, οι οποίες οδηγούν, με τη σειρά τους, να στυλώσουν τα πόδια αρχικά « οι βόρειοι» και στη συνέχεια και μερικοί από τους «νότιους» που βλέπουν το κακό με δρασκελιές να πλησιάζει.

Εξηγούμαι: Η ισχύουσα ισορροπία του τρόμου στο σώμα των Ενώσεων της ΕΠΟ είναι υπέρ του ΠΑΟΚ. Οι προτάσεις της FIFA, όπως περιλαμβάνονται στο σχέδιο καταστατικού της, για την αύξηση του αριθμού των Ενώσεων – μελών της ΕΠΟ και την αύξηση των εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση (από 70 σε 83) ευνοεί αποκλειστικά την ΑΕΚ, η οποία ελέγχει ήδη τη Super League 2 ( οι ψήφοι της από ένας γίνονται έξι) και ετοιμάζεται να ελέγξει και τις μελλοντικές Ενώσεις ( Ποδοσφαίρου Γυναικών, Ποδοσφαίρου Άμμου κ.λ.π.), μερικές τις έχει ήδη έτοιμες προς αναγνώριση, η μία, λέγεται, ότι είναι ήδη έτοιμη στα συρτάρια της ΕΠΣ Αχαϊας του κ. Δανιήλ.

Η προοπτική αυτή και η πιθανότητα να χαθεί για τον ΠΑΟΚ «το πάνω χέρι» στις ισορροπίες της Γενικής Συνέλευσης έχει κατατρομάξει τα ηγετικά στελέχη της παράταξης ( αυτής που έχει απομείνει), τα οποία βρήκαν δίοδο προς τον κ. Ιβάν Σαββίδη, του παρουσίασαν την κατάσταση και πήραν την έγκριση «να τα κάνουν ίρβαλα όλα».

Στην ίδια, ακριβώς, λογική συντάχθηκαν και μερικές εκ των Ενώσεων των «νοτίων» ( Αθήνα κ.λ.π.) που ούτε να σκέφτονται δεν θέλουν την προοπτική να απωλέσουν μέρος της σημερινής ισχύος τους και να βρεθούν να κοιτάνε τα ραπανάκια ανάποδα « από κάτι άμμους και κάτι γυναίκες»… Η προοπτική «να χρειάζονται δύο Αθήνες για μια άμμο» μπορεί να τους οδηγήσει να εγκληματήσουν!

Επικουρικά στα παραπάνω προέκυψε αίφνης και ο Διαιτητής στην Εκτελεστική Επιτροπή ( διορισμένος μάλιστα από την Ένωση Διαιτητών ( κι εκεί λέγεται το γνωστό συνεργεία των «νοτίων» κάνει κουμάντο) και οι αντιδράσεις ξέφυγαν. Μην ακούτε που κάποιοι αρνούνται την παρουσία του διαιτητή στην ΕΕ της ΕΠΟ επικαλούμενοι την «ανεξαρτησία της διαιτησίας».

Τρίχες και δη κατσαρές. Τις ισορροπίες στην Εκτελεστική Επιτροπή τρέμουν και πως αυτές θα καταλήξουν, αν ο Πρόεδρος της Ένωσης Διαιτητών ( που θα γίνει) θα στρογγυλοκαθήσει στην καρέκλα κάποιου προέδρου Ένωσης.

Τελευταίο, όχι αξιολογικά, το θέμα των αρμοδιοτήτων του Εκτελεστικού Διευθυντή και ποιος αποφασίζει τον διορισμό του, ποιος τον ελέγχει δηλαδή.

Οι «βόρειοι» δεν διανοούνται να καταλήξουν «υπάλληλοι» ενός Φιλιππούση ( του σημερινού ή κάποιου αντίστοιχου) και να περιμένουν να πάρουν την άδεια του για να εισέλθουν στα γραφεία στο Πάρκο Γουδή. Κι επειδή γνωρίζουν άριστα τι τους περιμένει αν ο «Τζακ» (ο σημερινός ή κάποιος άλλος) περιβληθεί όλες τις εξουσίες που το καταστατικό της FIFA προβλέπει (και ο «γίγας» της νομικής σκέψης Μάρτζης αποτύπωσε στο κείμενο), σήκωσαν μπαϊράκι βάζοντας μπροστινό τον Ζαγοράκη, που με τη σειρά του είναι πολύ λογικό να μην δέχεται να καταστεί «βοηθητικός του Φιλιππούση» με αποτέλεσμα να λέει συνεχώς δεξιά – αριστερά « εγώ με αυτόν στην ΕΠΟ δεν μένω».

Όλα τα παραπάνω στο ίδιο τσουβάλι δεν ήθελαν πολύ να οδηγήσουν σε ένα «αντάρτικο», ο Αυγενάκης είναι δευτερεύουσα παράπλευρη απώλεια, είναι σαν το σάκο του μποξ που αντέχει τα πάντα, μέχρι και τον Μπουτσικάρη!

Πως θα καταλήξει η ιστορία κανένας δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή. Οι «βόρειοι» εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν ούτε βήμα, «γαία πυρί μιχθήτω» λένε ότι είναι η απόφαση τους, από κοντά και μερικοί εκ των «νοτίων». Ίδωμεν, δεν είναι τόσο εύκολο να κοντράρεις τη FIFA, οι τύποι στην Ελβετία έχουν ντοκτορά στην πίεση.

Η πλειοψηφία για την κόντρα υπάρχει και εμφανίζεται ισχυρή και συνεκτική. Πόσο θα αντέξει είναι άλλη υπόθεση.

Υ.Γ. Όλη αυτή η παλαβομάρα είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τις υγείες σας!!!