Ρωσική… βόμβα: Μεγάλο ενδιαφέρον της Τουρκίας για την απόκτηση του συστήματος S-500

Η Τουρκία έχει εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-500, γράφει η ρωσική ιστοσελίδα avia-pro, η οποία εξειδικεύεται σε στρατιωτικά θέματα.

Ενδιαφέρον για το νέο μοντέλο

Στο πλαίσιο της εμφάνισης πληροφοριών ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-500 Prometheus έχουν περάσει επιτυχώς όλες τις απαιτούμενες δοκιμές και θα υιοθετηθούν από τον ρωσικό στρατό στο εγγύς μέλλον, έγινε γνωστό ότι η Τουρκία, η οποία προφανώς ήταν εξαιρετικά ευχαριστημένη από το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 Triumph, ενδιαφέρεται τώρα για το νέο μοντέλο αεράμυνας.

Η Αγκυρα δεν έχει προβεί ακόμη σε επίσημο αίτημα για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων S-500 Prometheus, ωστόσο, υπάρχουν δύο σοβαρά προβλήματα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τα σχέδια της Τουρκίας να αποκτήσει κι άλλα ρωσικά όπλα.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι, στην πραγματικότητα, η Τουρκία δεν έχει αντιπάλους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στρατηγικούς βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της ώστε να χρειαστεί να αποκρούσει τις επιθέσεις τους, για τις οποίες δημιουργήθηκαν τα συστήματα S-500» επισημαίνει ο ειδικός συνεργάτης της ρωσικής ιστοσελίδας.

«Επιπλέον, ένα βασικό εμπόδιο για την Τουρκία είναι το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια η Ρωσία δεν σχεδιάζει καθόλου να εξάγει αυτά τα όπλα. Επιπλέον, μιλάμε για την πώληση αυτών των συστημάτων σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ», προσθέτει ο ειδικός.

Η ίδια ιστοσελίδα σημειώνει πάντως ότι προς το παρόν η Ρωσία δεν ασχολείται με την ανάπτυξη αντι-βαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων αλλά με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων πυραυλικών αμυντικών συστημάτων.

Οπλο διαστημικής άμυνας

Το S-500 Prometheus, επίσης γνωστό ως 55R6M Triumfator-M, είναι αντι-βαλλιστικό σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος και προορίζεται να αντικαταστήστε το σύστημα πυραύλων A-135 που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή και να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τους S-400.

Τα χαρακτηριστικά του, σύμφωνα με τη ρωσική ιστοσελίδα Pravda Report, το καθιστούν ασυναγώνιστο από οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο σύστημα στον κόσμο, ενώ είναι το πρώτο μιας νέας κατηγορίας όπλων διαστημικής άμυνας.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το S-500 Prometheus μοιράζεται με το σύστημα US High Altitude Area Defense (THAAD) των ΗΠΑ το πλεονέκτημα ενσωμάτωσής του σε ενιαίο δίκτυο αεροδιαστημικής άμυνας.