Bάζει φωτιές ο Ερντογάν στο Κυπριακό – Ποια θα είναι τα «καλά νέα» που θα ανακοινώσει από τα Κατεχόμενα

Την απόλυτη ανατροπή στο Κυπριακό θέλει να φέρει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έφτασε σήμερα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα Κατεχόμενα για να πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη.

Λίγο πριν αναχωρήσει όμως για τα Κατεχόμενα, έβαλε «φωτιά» με δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα γίνονται εφεξής μόνο από δύο κυρίαρχα κράτη.

«Οι Τουρκοκύπριοι μάχονται για την ισότητα και τη δικαιοσύνη στο νησί για πάνω από μισό αιώνα. Η Τουρκοκυπριακή πλευρά δείχνει για άλλη μια φορά στον κόσμο ποιος είναι υπέρ μιας λύσης και ποιοι προτιμούν το αδιέξοδο», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, καλώντας όσους επιθυμούν «ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον» για την Κύπρο να «αρπάξουν αυτήν την ιστορική ευκαιρία».

Τα «δώρα» Ερντογάν στα Κατεχόμενα – Τι αναμένεται να ανακοινώσει

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή και παρακολουθούν με προσοχή την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει υποσχεθεί ότι θα ανακοινώσει «καλά νέα» στην ομιλία του στη βουλή του ψευδοκράτους αργότερα σήμερα.

Ήδη από χθες σε τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ διαρρέουν πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις του Ερντογάν, παρουσιάζοντας ως πολύ πιθανή την ανακοίνωση αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έχει αποστείλει αντιπροσωπεία στα κατεχόμενα για να παραστεί στους εορτασμούς για την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Ανησυχία υπάρχει και για τη δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή της Αμμόχωστου, μέρος της οποίας έχει ήδη ανοίξει για τους Τούρκους. Δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να καλέσει του Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες περιουσιών στην περίκλειστη πόλη να επιστρέψουν στα σπίτια τους κάνοντας αιτήσεις στην «επιτροπή περιουσιών» του ψευδοκράτους.

Μάλιστα γίνονται παρεμβάσεις σε ιστορικά κτίρια, όπως στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, από το οποίο αφαιρέθηκε η ελληνική επιγραφή ώστε να μην θυμίζει σε τίποτα τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της πόλης. Επίσης έχουν ξηλωθεί όλες οι ταμπέλες των οδών που ήταν στα ελληνικά και έχει ανοίξει η πρόσβαση προς την παραλία για χρήση από πολίτες.

Νέα επίθεση Τατάρ στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ σε γραπτή του δήλωση με αφορμή την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, άφησε για άλλη μια φορά πολλές αιχμές για Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ υποστήριξε ότι η παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα τη Δευτέρα και την Τρίτη θα σημάνει τον μεγαλύτερο εναγκαλισμό του ψευδοκράτους με την Τουρκία.

Ο Τατάρ είπε ότι ενώ ετοιμάζονταν να γιορτάσουν την 47η επέτειο της «Ειρηνευτικής Επιχείρησης» της 20ης Ιουλίου, «η οποία διασφάλισε την απελευθέρωση, την ελευθερία και την κυριαρχία στον τουρκοκυπριακό λαό», παρακολούθησαν «τις άσχημες επιθέσεις και τις προκλήσεις του ελληνο-ε/κ διδύμων και κάποιων μικρών κύκλων».

Ο Τ/Κ ηγέτης χαρακτήρισε «αλαζόνα» την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, επειδή χαρακτήρισε την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «παράνομη».

«Στην 47η επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, θα αγκαλιάσουμε ακόμη περισσότερο την πατρίδα μας την Τουρκία. Με τη δύναμη που παίρνουμε από αυτό το γεγονός, θα συνεχίσουμε να περπατάμε πιο αποφασιστικά στο μονοπάτι που έχουμε καθορίσει», ανέφερε, τονίζοντας ότι δεν θα σταματήσουν να ανοίγουν κι άλλα κομμάτια της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ούτε να προασπίζονται τη λύση των δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών.

Ο Ερσίν Τατάρ κατηγόρησε το Νίκο Αναστασιάδη ότι συνεχίζει να αποκρύπτει τα γεγονότα στην Κύπρο και να εξαπατά τον κόσμο με τη δήλωση ότι «η Τουρκία θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο».

«Ο Αναστασιάδης θα πρέπει να κοιτάξει πρώτα την ιστορία του και μετά να μιλάει έτσι», αναφέρει.

«Οι αιματηρές χριστουγεννιάτικες επιθέσεις, οι οποίες ξεκίνησαν σύμφωνα με το Σχέδιο Ακρίτας, ήθελαν να κάνουν την Κύπρο ελληνικό προτεκτοράτο. Ο στόχος του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 που διοργάνωσε η ελληνική χούντα ήταν να κάνει την Κύπρο ελληνικό προτεκτοράτο. Μια χούφτα μειονότητες που προβαίνουν σε κάθε είδους άσχημες επιθέσεις και προκλήσεις θα πρέπει να ντρέπονται», κατέληξε ο Τ/Κ ηγέτης.

Το πρόγραμμα του Ερντογάν στα Κατεχόμενα: Πανηγυρική ομιλία και… ποδόσφαιρο

Αργότερα σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση της λεγόμενης «Βουλής», την οποία θα προσφωνήσει ο Ερντογάν ανακοινώνοντας «τα καλά νέα», όπως ο ίδιος είχε δηλώσει εδώ και μερικές ημέρες.

Την ώρα της ομιλίας του Τούρκου Προέδρου στη «Βουλή», το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Κόμμα Αναγέννησης έχουν καλέσει τους οπαδούς τους σε συγκέντρωση έξω από αυτήν. Για τον κόσμο που θα συγκεντρωθεί θα τοποθετηθούν γιγαντοοθόνες, μέσω των οποίων η ομιλία Ερντογάν θα μεταδίδεται απευθείας.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά από τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ομιλία του στη «Βουλή», προβλέπεται να παρακαθίσει σε σύντομη σύσκεψη στο «Προεδρικό» και ακολούθως, το απόγευμα, να μεταβεί στο Μπουγιούκ Χαν όπου θα έχει συνάντηση με νέους, όπως είχε πράξει προ ημερών και ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και όλο το φάσμα των σχέσεων Τουρκίας-ψευδοκράτους. Ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη θα παρευρεθούν σε μαζική τελετή για τα εγκαίνια έργων υποδομής που έχουν ολοκληρωθεί στα Κατεχόμενα.

Το βράδυ ο κ. Ερντογάν θα κηρύξει, μαζί με τον κ. Τατάρ, την έναρξη του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα «διασημοτήτων» στο πλαίσιο του «διεθνούς φεστιβάλ πολιτισμού και αθλητισμού βόρειας Κύπρου».