Πικρό καφέ θα μας… κεράσει η Βραζιλία

Τις χαμηλότερες θερμοκρασίες εδώ και πάνω από 25 χρόνια βιώνει η Βραζιλία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, με τους ειδικούς των commodities να ανησυχούν για αύξηση στις διεθνείς τιμές που θα καταλήξει βέβαια σε αυξημένο κόστος για το τελικό προϊόν για τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα οι θερμοκρασίες στις περιοχές καλλιέργειας των καφεόδεντρων και δη, στην επαρχία του Μίνας Ζεράις έχουν πέσει κάτω από το μηδέν, κάτι που έχει να βιώσει η περιοχή από το 1994.

Η ζημιά για τα ευαίσθητα καφεόδεντρα, όπως και για τους πορτοκαλεώνες της περιοχής είναι ήδη εκτεταμένη. Μάλιστα, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέο ψυχρό κύμα την επόμενη εβδομάδα, που θα ολοκληρώσει τη ζημιά.

Τα futures της ποικιλίας Arabica εκτοξεύτηκαν χθες στην αγορά της Νέας Υόρκης έως και κατά 7,7%, στο υψηλότερο σημείο τους από το 2016, ενώ το ράλι των τιμών συνεχίζεται και σήμερα με την αύξηση στην αγορά των εμπορευμάτων να ξεπερνά το 3,5%.

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Εξάλλου, πριν τον τωρινό παγετό οι καλλιεργητές είχαν βρεθεί, νωρίτερα φέτος, με το επίσης ακραίο φαινόμενο της εκτεταμένης ξηρασίας που εξάντλησαν τα αποθέματα νερού και προκάλεσαν προβλήματα στους καλλιεργητές. Ο συνδυασμός της ξηρασίας και του παγετού αναμένεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να οδηγήσει στη μεγαλύτερη ζημιά για τον κλάδο εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας τα αποθέματα της Βραζιλίας θα «κλείσουν» τη σεζόν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1960, ενώ ήδη και τα αποθέματα καφέ των ΗΠΑ είναι μειωμένα κατά 18%.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναζωπυρώνουν και εδώ τη συζήτηση για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Θυμίζουμε δε, πως ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος της χώρας Ζαϊχ Μπολσονάρου ανήκει στους αρνητές της κλιματικής αλλαγής, στο πρότυπο του ομοϊδεάτη του Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα, ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών του, Ερνέστου Αραούζου, με αφορμή του ζήτημα του Αμαζονίου, είχε χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή ως… μια συνωμοσία της Αριστεράς που απειλεί την εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας.

Πηγή: ΟΤ