ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Τυνησίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν τηλεφώνησε χθες Δευτέρα στον πρόεδρο της Τυνησίας Κάις Σάγεντ για να τον καλέσει να «σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές», μετά την παύση του πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι και την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου από τον αρχηγό του κράτους.

«Ανοικτό διάλογο»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παρότρυνε τον τυνήσιο πρόεδρο να «διατηρήσει ανοικτό διάλογο με όλους τους πολιτικούς παράγοντες και με τον τυνησιακό λαό», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Επίσης «ενεθάρρυνε τον πρόεδρο Σάγεντ να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα που αποτελούν θεμέλια της διακυβέρνησης στην Τυνησία».

Ο Αντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε αμερικανική στήριξη στην τυνησιακή οικονομία και στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κοροναϊού, η πορεία της οποίας αποτέλεσε έναυσμα των διαδηλώσεων που ώθησαν τον αρχηγό του κράτους να παύσει τον επικεφαλής της κυβέρνησης και να αναστείλει τις εργασίες της Βουλής.

Νωρίτερα χθες, η διπλωματία των ΗΠΑ κάλεσε την Τυνησία να μην ακυρώσει την εύθραυστη πρόοδο που έχει καταγραφεί στη νεαρή δημοκρατία.

Προβληματισμός για τα ΜΜΕ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι το προβληματίζει «ιδιαίτερα» η κατάσταση όσον αφορά τα ΜΜΕ στην Τυνησία, μετά το κλείσιμο χωρίς εξήγηση ούτε νομική βάση του γραφείου του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ στην Τύνιδα.

Πάντως η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο όσον αφορά το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στην Τυνησία να χαρακτηριστούν «πραξικόπημα» από την Ουάσιγκτον.

Αυτόν ακριβώς τον όρο χρησιμοποίησε αμέσως, καταγγέλλοντας τις ενέργειες του αρχηγού του κράτους, το μεγαλύτερο κόμμα του τυνησιακού κοινοβουλίου, το ισλαμικό Ενάχντα.

Ο πρόεδρος Κάις Σάγεντ έπαυσε χθες Δευτέρα τον υπουργό Αμυνας, την επομένη της αναστολής της λειτουργίας της Βουλής και της αποπομπής του πρωθυπουργού, βυθίζοντας βαθύτερα στην αβεβαιότητα την Τυνησία, η οποία δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία και τον αντίκτυπό της.

Επειτα από τις διαδηλώσεις της Κυριακής σε πολλές πόλεις εναντίον της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση του Χισάμ Μασίσι, ο πρόεδρος ανακοίνωσε πως απομακρύνει αυτόν τον τελευταίο και «παγώνει» τη λειτουργία του κοινοβουλίου για 30 ημέρες.

Ανησυχεί η διεθνής κοινότητα

Οι εξελίξεις προκαλούν την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, που έχει συναίσθηση του πόσο εύθραυστη παραμένει η δημοκρατία στην Τυνησία, δέκα και χρόνια και κάτι μετά την έναρξη της λεγόμενης Αραβικής Ανοιξης.

Η Τυνησία χαρακτηρίζεται από αρκετούς η μοναδική χώρα που προχώρησε σε αληθινή δημοκρατική μετάβαση μετά το κύμα ξεσηκωμών στα αραβικά κράτη, οι οποίοι οδήγησαν εν πρώτοις στην πτώση, τον Ιανουάριο του 2011, του αυταρχικού αστυνομικού καθεστώτος του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί.

Πηγή: ΑΠΕ