Η «Μπουμπουλίνα» Μαίρη Βιδάλη μιλά στο in.gr για τις «Αθάνατες» ηρωίδες του 1821

Τις μέρες αυτές, το κοινό της Κρήτης, ντόποιοι κι επισκέπτες, έχει την τύχη να παίζεται κοντά του μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση για την Επανάσταση του 1821.

Το έργο εστιάζει στη ζωή και τον αγώνα των εμβληματικών γυναικών που τη σημάδεψαν ανεξίτηλα, χαράζοντας με χρυσά γράμματα το όνομά τους στο πάνθεο των Ελλήνων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία του έθνους.

Η υπόθεση

Σε δυο νησιά, στη Μύκονο η Μαντώ Μαυρογένους και στην Ύδρα η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, δύο δυναμικές γυναίκες με διαφορετικέςμεταξύ τους προσωπικότητες, με κοινά χαρακτηριστικά τους όμως, το
απαράμιλλο θάρρος, τη μεγάλη αγάπη για την πατρίδα και την πίστη στον Θεό, τα οποία τις ωθούν, στον αγώνα τους για την ελευθερία.

Παρά τα σπάνια πνευματικά και ψυχικά χαρίσματα και την απόλυτη διάθεσή τους να δώσουν και τη ζωή τους ακόμα για τα πιστεύω τους και την ελευθερία της πατρίδας, ο αγώνας τους, πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες που εμπεριέχει, δυστυχώς θα γίνει ακόμα πιο δύσκολος, μιας και ως γυναίκες, αντιμετωπίζουν και τον πόλεμο της ζήλιας, της αντιπαλότητας, της κακεντρέχειας, των κουτσομπολιών και των
δολοπλοκιών από τους συμπατριώτες τους.

Κοινός φίλος και συμπαραστάτης των δύο γυναικών, είναι ένας ιερέας, ο οποίος τις επισκέπτεται συχνά, τους μεταφέρει ειδήσεις από όλες τις πόλεις της Ελλάδας, ενδυναμώνει την πίστη τους, τις νουθετεί και με τον
δικό του απαράμιλλο λόγο, τους μεταγγίζει τις απελευθερωτικές αξίες και επηρεάζει με τις κουβέντες του τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες τους. Ο παπά-Νικόλας, συνδέει αυτές τις δύο γυναίκες, μεταφέρει προσωπικά γράμματα από τη μια στην άλλη και φυτεύει στην καρδιά τους το ίδιο όραμα.

Κρύβει όμως κι ένα μυστικό, που το φανερώνειστο τέλος…

Μια ιστορία ζωής, αγώνα, έρωτα, πίκρας, ελπίδας, χαράς κι αυταπάρνησης, βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα, με σκοπό να ανοίξει ένα ακόμα παράθυρο στην ηρωική περίοδο της ελληνικής επανάστασης, ζωντανεύοντας τις γυναίκες «σύμβολο» της ελευθερίας της Ελλάδας.

Η παράσταση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες θεατών.

Η παράσταση «Αθάνατες» έχει συμπεριληφθεί στις προτεινόμενες δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και έχει λάβει την Αιγίδα του ΕΟΤ, καθώς σε συνεργασία με φορείς της Ελληνικής Ομογένειας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σχεδιάζεται, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να παρουσιαστεί σε
επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Το έργο  απέσπασε το πρώτο βραβείο στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής με θέμα τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Η χαλκέντερη (από πάσης άποψης!) Μαίρη Βιδάλη στον ρόλο της Μπουμπουλίνας

Η ηθοποιός που ενσαρκώνει τον απαιτητικό ρόλο της Μπουμπουλίνας, η Μαίρη Βιδάλη, μιλά στο in.gr για την παράσταση.

Κυρία Βιδάλη, θεωρείτε ότι ο ρόλος των γυναικών στην ελληνική επανάσταση έχει υπάρξει παραγνωρισμένος;

Η Μπουμπουλίνα και η Μαντώ στέκουν ισάξια στην συνείδηση των Ελλήνων δίπλα στον Καραϊσκάκη, τον Ανδρούτσο και άλλους. Υπάρχουν όμως αμέτρητες άγνωστες ηρωίδες, όπως άλλωστε και ήρωες.

Το κακό είναι ότι κάποιοι, αυτούς που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία μας, τους θεωρούν γραφικούς και κάποιοι άλλοι κατέβασαν από τα σχολεία τις προσωπογραφίες τους. Αυτά είναι τα άσχημα.

Ποιο είναι το υποκριτικό άχθος, όταν μια ηθοποιός καλείται να ενσαρκώσει μια σπουδαία, ιστορική προσωπικότητα;

Από πολύ μικρή σήκωσα αυτό το ιερό βάρος ενσαρκώνοντας στον κινηματογράφο την Ηρώ Κωνσταντοπούλου, είχα όμως πολύτιμη βοήθεια την ίδια την μητέρα της και μάλλον τα κατάφερα, γιατί μέχρι να κλείσει τα μάτια της με σύστηνε “η δεύτερη κόρη μου”.

Επτά χρόνια τώρα, ερμηνεύω στο θέατρο την Λέλα Καραγιάννη και ενώ ο μονόλογος είναι τραγικός, όταν τελειώνει η παράσταση νιώθω ανάταση και γαλήνη, φαίνεται μου την φέρνει η ομορφιά της ψυχής της.

Η Λέλα ήταν τρισέγγονη της Μπουμπουλίνας, έτσι με τον ρόλο τον σημερινό είναι σαν να κλείνω έναν κύκλο. Η Λασκαρίνα έχει εντελώς διαφορετικό ταπεραμέντο από το δικό μου, αλλά σ’ αυτήν με οδηγεί ο σεβασμός κι ο θαυμασμός μου στον αγώνα της.

Ποιο θεωρείτε, προσωπικά, το πιο δυνατό στοιχείο της παράστασης και γιατί να έρθει κανείς να την δει;

Το εύρημα της συγγραφέως να φέρει στην σκηνή μαζί δυο θρυλικές γυναίκες που στην πραγματικότητα δεν συναντήθηκαν ποτέ, όπως έκανε ο Σίλλερ με την Μαρία Στιούαρτ και την Ελισάβετ.

Μαρία Στιούαρτ, άλλη μια μορφή που προσέγγισα σκηνικά και σ’ αυτήν, με βοήθεια την ιστορία και τα στοιχεία της συγκεκριμένης εποχής…

Τι σας συγκινεί περισσότερο από τον Αγώνα των Ελλήνων;

Η απόφασή τους να επαναστατήσουν με τις τόσο πενιχρές δυνάμεις τους, η δίψα για ελευθερία επισκίασε τον φόβο για την τεράστια ανισότητα με τα όπλα του αντιπάλου.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για τον χειμώνα;

Ευχή να κλείσει ο κύκλος της πανδημίας και να μπορέσουν οι “Αθάνατες” να ταξιδέψουν και να παρουσιαστούν στους ομογενείς. Θα συνεχίσω να εργάζομαι ως αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αττικής, αφού ο Περιφερειάρχης ανανέωσε την θητεία μου και την εμπιστοσύνη του. Είμαι ευτυχής γιατί ο Γιώργος Πατούλης σέβεται τον Πολιτισμό κι εμάς που τον υπηρετούμε.

Συντελεστές της παράστασης «Αθάνατες»

Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Λοϊζίδης
Σκηνογράφος – ενδυματολόγος: Άννα Μαχαιριανάκη
Μουσική επένδυση: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Φωτισμοί: Γιώργος Δανεσής
Κοστούμια: Οίκος Τρανούλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρούλα Αντωνοπούλου
Δημόσιες σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη
Οργάνωση παραγωγής: Παύλος Λουτσίδης
Παίζουν οι: Μαίρη Βιδάλη (Μπουμπουλίνα), Σύνθια Μπατσή (Μαντώ
Μαυρογένους), Κωνσταντίνος Ζαμπάρας (Παπάς), Βασίλης
Μπατσακούτσας (καπετάνιος) και Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
(μουσικός).

Το poster της παράστασης

Παραστάσεις

Τετάρτη 28/7 δημοτικό σχολείο Κουνάβων

Παρασκευή 30/7 θέατρο Μαχαιρών Αποκόρωνα

Σάββατο 31/7 θέατρο Ερωφίλη Ρέθυμνο

Ώρα έναρξης 21:00

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης.