Τελικά πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η τεστοστερόνη στον πλούτο και την επιτυχία;

Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες με την αθλητική, κοινωνική και οικονομική επιτυχία. Τι σημαίνει όμως αυτό; Είναι όντως η τεστοστερόνη που φέρνει επιτυχία, ή μήπως η επιτυχία ανεβάζει την τεστοστερόνη;

Μεγάλη στατιστική μελέτη που δημοσιεύεται στο Science Advances δείχνει τώρα να επιβεβαιώνει τη θεωρία που θέλει τη σχέση ανάμεσα στην τεστοστερόνη και την επιτυχία να είναι μόνο έμμεση. Το πιθανότερο, λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, είναι ότι η επιτυχία αυξάνει την αυτοπεποίθηση και οδηγεί έτσι σε αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης.

«Είναι διαδεδομένη αντίληψη ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να επηρεάσουν το πού καταλήγουμε στις ζωές μας. Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι, παρά τη μυθολογία που περιβάλλει την τεστοστερόνη, οι κοινωνικές επιδράσεις της μπορεί να έχουν υπερεκτιμηθεί» λέει η επιδημιολόγος του Μπρίστολ Αμάντα Χιουζ.

Για να απομονώσουν τις άμεσες επιδράσεις της τεστοστερόνης, οι ερευνητές εφάρμοσαν την τεχνική της μεντελικής τυχαιοποίησης σε δείγμα 306.000 ανδρών και γυναικών στη Βρετανία, των οποίων τα γενετικά και ιατρικά δεδομένα ήταν αποθηκευμένα στην τράπεζα βιολογικών δεδομένων UK BioBank.

Σε πρώτη φάση, εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα τεστοστερόνης κάθε εθελοντή και την κοινωνικοοικονομική του κατάσταση, όπως το εισόδημα, η ανεργία, η διαβίωση σε υποβαθμισμένες περιοχές και το εκπαιδευτικό επίπεδο. Εξέτασαν επίσης τη σχέση της με παραμέτρους υγείας όπως ο δείκτης μάζας σώματος και η τάση για ριψοκίνδυνες συμπεφορές.

Τα αποτελέσματα σε αυτή την περίπτωση συμφωνούσαν με προηγούμενα ευρήματα: οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης τείνουν να έχουν υψηλότερο εισόδημα, να ζουν σε καλύτερες γειτονιές, να διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου και καλή θέση εργασίας. Στις γυναίκες, αντίθετα, τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέθηκαν με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα, διαμονή σε υποβαθμισμένες γειτονιές και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Επίσης, τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται με καλύτερη υγεία για τους άνδρες και χειρότερη για τις γυναίκες.

Τα αποτελέσματα όμως άλλαξαν εντελώς όταν οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση όχι της ίδιας της τεστοστερόνης, τα οποία τείνουν να αυξομειώνονται, αλλά την επίδραση γονιδίων που επηρεάζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης. Το σκεπτικό ήταν πως, αν η τεστοστερόνη είναι πράγματι ο παράγοντας που οδηγεί στην επιτυχία, τα γονίδια αυτά θα έπρεπε κι αυτά να συνδέονται με υψηλότερο κοινωνικο-οικονομικό στάτους.

Αυτό όμως διαψεύδεται από τη μελέτη, κάτι που υποδεικνύει ότι η επιτυχία οφείλεται όχι στα επίπεδα τεστοστερόνης, ή τα γονίδια της υψηλής τεστοστερόνης, αλλά σε άλλους παράγοντες που ευνοούν τόσο την επιτυχία όσο και την υψηλή τεστοστερόνη.

Όπως το θέτει η δρ Χιούζ «η σύνδεση ανάμεσα στην τεστοστερόνη και την επιτυχία μπορεί για παράδειγμα να ανακλά την επίδραση της καλής υγείας και στην τεστοστερόνη και την επιτυχία. Εναλλακτικά, οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες μπορεί να επηρεάζουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Η αντίληψη που διαμορφώνει κανείς για την προσωπική επιτυχία του ίσως επηρεάζει την τεστοστερόνη: σε μελέτες για αθλητικούς αγώνες, η τεστοστερόνη έχει βρεθεί να αυξάνεται στον κινητή συγκριτικά με τον ηττημένο».

Με άλλα λόγια, η επιτυχία είναι μάλλον ο παράγοντας που ανεβάζει την τεστοστερόνη και όχι το αντίθετο.

Αν λοιπόν αισθάνεστε επιτυχημένος ο άνδρας, μάλλον θα πρέπει να είστε ευγνώμονες για την καλή υγεία και τις ικανότητές σας παρά στις ανεβασμένες ορμόνες σας.