ΑΑΔΕ: Λύθηκε το πρόβλημα με τα λανθασμένα εκκαθαριστικά φόρου

Αντιμετωπίστηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το τεχνικό πρόβλημα στο Taxisnet που οδηγούσε σε λάθος υπολογισμό του φόρου σε ελεύθερους επαγγελματίες με παρακράτηση φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες που υπέβαλαν δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς επιβαρύνσεις, μέσα στην κανονική προθεσμία.

Το πρόβλημα διαπιστώθηκε όταν τα στοιχεία που ανέβαζαν στο taxisnet οι λογιστές και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων τα οποία αφορούσαν παρακρατούμενους φόρους και συγκεκριμένα- κυρίως- την παρακράτηση 20% που γίνεται στα μπλοκάκια, αλλά και τους υπόχρεους σε προκαταβολή φόρου δεν απεικονίζονταν ορθά με αποτέλεσμα αλλά να δηλώνονται από τους λογιστές και άλλα να διαβάζει το σύστημα.

Η εξέλιξη αυτή μπλόκαρε τις υποβολές δηλώσεων, ενώ όσοι έχουν υποβάλλει ήδη τη δήλωση τους ενδεχομένως να έχει υπολογιστεί λάθος ο φόρος ή η επιστροφή φόρου.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 3,66 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,4 εκατ. δηλώσεων με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά να φτάνουν στα 1,569 εκατομμύρια σε σύνολο περίπου 8,8 εκατ., τα 866.000 να είναι πιστωτικά και τα 2,606 εκατ. να είναι μηδενικά.

Η πανδημία, οι καλοκαιρινές διακοπές, αλλά κυρίως ο τεράστιος όγκος εργασίας των φοροτεχνικών έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την έκπτωση του 3% παρήλθε στις 28 Ιουλίου. Παρά ταύτα, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προτείνεται η παράταση της προθεσμίας για την έκπτωση και έως τις 27 Αυγούστου.

Στην ίδια παράγραφο τονίζεται ότι η καταβολή του φόρου που προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις γίνεται σε οκτώ, ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων οι δυο πρώτες καταβάλλονται τον Αύγουστο. Κάθε μια από τις επόμενες δόσεις θα πρέπει να καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη των έξι επόμενων μηνών.

Στο επίμαχο σημείο αναφέρεται ότι «εφόσον ο προκύπτων οφειλόμενος φόρος για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων καταβληθεί εφάπαξ μέχρι και την 27η Αύγουστου 2021, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση τρία τοις εκατό (3%)».