Καύσωνας – Τι να προσέξετε στην παραλία

Ιδιαίτερα δύσκολες θα είναι οι μέρες που έρχονται. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Υψηλή θα παραμένει η θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών με τις ελάχιστες τιμές της πάνω από τους 28 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές. Μάλιστα, η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6 Αυγούστου.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για πάρουμε μερικές ανάσες δροσιάς;

Η κλασσική λύση είναι η παραλία. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή από όλους, καθώς υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι με τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να πηγαίνουμε στη θάλασσα το μεσημέρι και να προτιμάμε είτε τις πρωινές ώρες είτε τις απογευματινές.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα γυαλιά ηλίου, το αντιηλιακό και το καπέλο. Τις ημέρες του καύσωνα καλό είναι να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό με μεγαλύτερο δείκτη προστασίας και να μην ξεχνάμε τα σημεία του σώματος που καίγονται πιο εύκολα (μύτη, αυτιά, ώμους και αυχένα).

Τι άλλο πρέπει να φοράμε:

Τα σκουρόχρωμα ρούχα απορροφούν περισσότερη ζέστη γι’ αυτό καλό θα ήταν να φοράμε ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ρούχα που δεν κολάνε πάνω μας, για όσες ώρες παραμένουμε κάτω από το δυνατό φως του ήλιου.

Σημαντική η ενυδάτωση:

Η πολλή ζέστη προκαλεί ιδρώτα, κάτι που οδηγεί στην απώλεια υγρών από το σώμα. Αυτά τα υγρά πρέπει να αντικατασταθούν. Γι’ αυτό επιβάλλεται να πίνουμε νερό όλη μέρα. Ακόμη, μπορούμε να πίνουμε και χυμούς αλλά φυσικούς και χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Όσον αφορά το φαΐ, από το μενού μας δεν πρέπει να λείπουν τα εποχικά φρούτα και οι σαλάτες. Τέλος, οι κρύες σούπες είναι μία λύση για να ενυδατωνόμαστε και συγχρόνως να χορταίνουμε.