11η Σεπτεμβρίου – Εντολή για αποχαρακτηρισμό εγγράφων – Η αντίδραση της Σ. Αραβίας

Το Ριάντ χαιρέτισε σήμερα τη δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων εγγράφων που σχετίζονται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «κάθε κατηγορία ότι η Σαουδική Αραβία είναι συνένοχη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου είναι κατηγορηματικά ψευδής».

«Δεν προέκυψαν ποτέ στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ή αξιωματούχοι της είχαν προγενέστερη γνώση της τρομοκρατικής επίθεσης ή συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στον σχεδιασμό ή την εκτέλεσή της», ανέφερε η πρεσβεία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή έδωσε εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να επανεξετάσει έγγραφα της έρευνας του FBI για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για αποχαρακτηρισμό και δημοσιοποίησή τους.

«Όταν είχα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, δεσμεύτηκα να διασφαλίσω τη διαφάνεια όσον αφορά τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική», είπε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «θα συνεργαστεί με σεβασμό» με τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στις επιθέσεις.

Μέλη οικογενειών θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ζήτησαν την Πέμπτη από τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης να διερευνήσει υποψίες ότι το FBI είπε ψέματα ή κατέστρεψε στοιχεία που συνδέουν τη Σαουδική Αραβία με τους αεροπειρατές.

Το σουνιτικό βασίλειο έχει δηλώσει ότι δεν είχε κανένα ρόλο στις αεροπειρατικές επιθέσεις.

Η πρεσβεία τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία έχει ζητήσει τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που σχετίζονται με την έρευνα των ΗΠΑ για τις επιθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ