Σχολεία – Αγωνία για το άνοιγμά τους – Οι ειδικοί βλέπουν «έκρηξη» κρουσμάτων, πίεση στους γονείς για εμβόλια στα παιδιά

Στις 13 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν φέτος τα σχολεία με την αγωνία να μεγαλώνει αφού οι ειδικοί προειδοποιούν για «έκρηξη» κρουσμάτων και τους πιο απαισιόδοξους να υποστηρίζουν ότι τα σχολεία δεν θα μείνουν για μεγάλο διάστημα ανοιχτά λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, από τη δική της μεριά, εκτίμησε ότι «θα αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού των μαθητών». Μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή «Live News» στο MEGA, η υφυπουργός παραδέχθηκε ότι «μέχρι στιγμής τα ποσοστά εμβολιασμού των μαθητών δεν είναι ενθαρρυντικά».

«Συν τω χρόνω, τα ποσοστά θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Χωρίς να αισιοδοξώ ότι θα φτάσουν τα ποσοστά εμβολιασμού των εκπαιδευτικών ή των ενηλίκων», είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία, η υφυπουργός τόνισε ότι αυτά συντάχθηκαν από κοινού με τους ειδικούς.

Το βάρος πέφτει στα self test

«Τα παιδιά που είναι ασυμπτωματικά θα εντοπιστούν με το self test. Εν συνεχεία, είναι τόσο συχνός ο έλεγχος για τις στενές επαφές, που η διασπορά του 50+1%, δεν είναι η πλέον πιθανή. Αν τηρηθούν τα πρωτοκόλλα και οι οδηγίες που έδωσαν οι ειδικοί, το 50+1% σε μια τάξη δεν θα νοσήσει», υπογράμμισε η κ. Μακρή.

«Η επαναφορά στη δια ζώσης διδασκαλία δεν επιβαρύνει τη δημόσια υγεία» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο ότι αν κάτι δραματικά επιδημιολογικά αλλάξει «προφανώς θα διαφοροποιηθούν τα πρωτόκολλα».

Πόσα παιδιά έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα – Οι εμβολιασμοί ανά ηλικία

Μεγάλη ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αναμένεται να δώσει η συμμετοχή των παιδιάτρων, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς παρουσιάζοντας τον αριθμό των εμβολιασμένων παιδιών ηλικίας 12 – 17 ετών.

Όπως είπε, γίνονται 30.000 εμβολιασμοί κάθε μέρα, εκ των οποίων οι 20.000 αφορούν στην πρώτη δόση. «Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 48.000 παιδιά ηλικίας 12-14 ετών, 88.000 παιδιά ηλικίας 15-17 ετών και 405.000 ηλικίας 18-24 ετών διαμορφώνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού στο 13%, 25% και 50% αντίστοιχα».

Πρόσθεσε ότι συνολικά έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 6.200.000 πολίτες, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν τους 5.880.000. «Αν δεν υπήρχε η μετάλλαξη Δέλτα με τα 7.000.000 εμβολιασμούς, θα φτάναμε το τείχος ανοσίας», επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.