Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν τον αδερφό του πρώην αντιπροέδρου

Ο αδερφός του πρώην αντιπροέδρου του Αφγανιστάν, Αμρουλάχ Σάλεχ, εκτελέστηκε από τους Ταλιμπάν σύμφωνα με τον ανιψιό του. Οι Ταλιμπάν επιβεβαιώνουν ότι ο Ροχουλάχ Αζίζι Σάλεχ είναι νεκρός, ωστόσο αναφέρουν ότι σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκε στις μάχες της κοιλάδας Πανσίρ.

Εκεί είχαν καταφύγει δυνάμεις μουτζαχεντίν και ο πρώην αντιπρόεδρος, μετά την κυριαρχία των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Οι Ταλιμπάν ωστόσο έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την επαρχία Πανσίρ λίγες μέρες πριν.

Ο πρώην αντιπρόεδρος, που ήταν ο μόνος που είχε παραμείνει στη χώρα από την προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να συνδεθεί με τους ηγέτες των δυνάμεων της κοιλάδας Πανσίρ, που διεκδικούσαν ρόλο αντίστασης στους Ταλιμπάν.

«Εκτέλεσαν τον θείο μου»

«Εκτέλεσαν τον θείο μου», ανέφερε ο Εμπαντουλάχ Σάλεχ σε μήνυμα που απέστειλε στο πρακτορείο Reuters. «Τον σκότωσαν χθες και δεν μας αφήνουν να τον θάψουμε. Έλεγαν συνέχεια ότι το πτώμα του πρέπει να σαπίσει», πρόσθεσε.

Η σελίδα, στη γλώσσα ουρντού, της ενημερωτικής υπηρεσίας των Ταλιμπάν Alemarah ανέφερε ότι «σύμφωνα με πληροφορίες» ο Ροχουλάχ Σάλεχ σκοτώθηκε σε συγκρούσεις στο Πανσίρ.

Ο Αμρουράχ Σάλεχ, ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Αφγανιστάν, διαφεύγει της σύλληψης και είναι ασαφές το πού ακριβώς βρίσκεται.

Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης του Αφγανιστάν, στο οποίο έχουν ενταχθεί δυνάμεις πιστές στον τοπικό πολέμαρχο Αχμάντ Μασούντ, δηλώνει ότι θα συνεχίσει την αντίσταση απέναντι στους Ταλιμπάν, ακόμη και μετά την πτώση της Μπαζαράκ, της επαρχιακής πρωτεύουσας της Πανσίρ.