Γερμανία – Αντίθετοι οι εργοδότες σε κυβέρνηση αριστερού συνασπισμού

Ο πρόεδρος των Γερμανών εργοδοτών Ράινερ Ντούλγκερ προειδοποίησε ρητώς για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης που θα αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Πράσινους (Die Gruenen) και την Aριστερά (Die Linke).

«Mε έναν αριστερό συνασπισμό απειλείται το φρενάρισμα της ανάπτυξης και την ευημερίας. Ένα είδος ερυσίβης (μούχλας) θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, για να μην πω παγετός, ο οποίος στη συνέχεια θα παγώσει αργά αλλά σταθερά εμάς και την ευημερία μας», είπε ο Ντούλγκερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Τα προγράμματα των αριστερών κομμάτων το δείχνουν πολύ καθαρά: μια κοινωνική οικονομία της αγοράς δεν μπορεί να υπάρξει με περισσότερο κράτος, περισσότερους φόρους, περισσότερες κοινωνικές εισφορές και περισσότερα χρέη. Μια κοινωνική οικονομία της αγοράς χρειάζεται περισσότερη ευελιξία, περισσότερη ταχύτητα, περισσότερη ισότητα μεταξύ των γενεών, κοινωνικά συστήματα τα οποία να μπορούν να χρηματοδοτηθούν και περισσότερη ατομική ευθύνη», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Εργοδοτικών Ενώσεων (BDA).

«Οι ομοσπονδιακές εκλογές είναι επομένως και μια κρίσιμη απόφαση για την ευημερία στη Γερμανία. Το ερώτημα είναι: Μπορούμε να διατηρήσουμε την ευημερία μας και να καταφέρουμε να μεταδώσουμε ξανά ένα πνεύμα αισιοδοξίας ή αυτή η χώρα θα μείνει ακίνητη, θα παγώσει και θα βυθιστεί στην κουλτούρα ενός συγκεντρωτικού κράτους που θα μας υπαγορεύει τα πάντα, ακόμα και πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε; Δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Πιστεύω στην καινοτομία, την οικονομία της αγοράς και τα κίνητρα», συνέχισε ο Ντούλγκερ.

Ο πρόεδρος των εργοδοτών άσκησε επίσης κριτική στον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Όλαφ Σολτς και το κόμμα του: «Δεν πρόκειται μόνο για τον αρχηγό της ομάδας, αλλά και την ίδια την ομάδα. Κοιτάζοντας τις διάφορες ομάδες αμφιβάλλω ότι κάθε ενδεκάδα είναι κατάλληλη να οδηγήσει την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία σε ένα καλό μέλλον και η οποία να αντιμετωπίζεται ως ένας ισχυρός εταίρος στην Ευρώπη και τον κόσμο. Στο SPD, η ομάδα του -τότε προέδρου της Νεολαίας και σημερινού αντιπροέδρου του κόμματος- (αριστερού) Κέβιν Κιούνερτ πρωτοστάτησε στην εκλογή των συμπροέδρων του κόμματος Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς. Μπορώ μόνο να προειδοποιήσω για έναν συνασπισμό που δεν θα έχει πυξίδα την πολιτική της ελεύθερης αγοράς, την κοινωνική και περιβαλλοντολογική πολιτική», τόνισε.

Όσον αφορά τέλος στον υποψήφιο καγκελάριο Χριστιανοδημοκrατών /Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και πρωθυπουργό της Bόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ είπε: «Βλέπω έναν επιτυχημένο πρωθυπουργό και έναν ομαδικό παίκτη σε έναν αστικό συνασπισμό (Χριστιανοδημοκρατών -Φιλελευθέρων) στο πιο πολυπληθές ομοσπονδιακό κρατίδιο που υποστηρίζει με συνέπεια την οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Εδώ χτυπά η επιχειρηματική μου καρδιά – επίσης προς το συμφέρον των εργαζομένων μας – λίγο πιο γρήγορα. Η πρόταση για έναν δεκαετούς διάρκειας εκσυγχρονισμό, την οποία προτείνει ο Λάσετ, είναι σωστή. Όχι όλα αμέσως δηλαδή, αλλά με προσοχή, με συνέπεια και επιμονή. Έτσι θα προχωρούσα και ως επιχειρηματίας».