Τουρκία – Τελειώνει το «ήρεμο καλοκαίρι»; – Τι δείχνουν οι παρεμβάσεις Ερντογάν, Ακάρ και Τσαβούσογλου

Στις αρχές Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ είχαν δώσει τα χέρια και είχαν συμφωνήσει για «ήρεμα νερά» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το άσπρο μαύρο από Ερντογάν

Η αλήθεια είναι πως σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ιδίως τα νερά του Αιγαίου το φετινό καλοκαίρι είχε τόση σχέση με το καλοκαίρι του 2020 όση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο.

Σε γενικές γραμμές ο Τούρκος ηγέτης τήρησε το λόγο του, αν και η Άγκυρα έδειξε ότι αυτό που την ενδιέφερε αυτό το καλοκαίρι ήταν κυρίως η Κύπρος όπως κατέδειξαν οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αποκορύφωμα την παρουσία του στα Κατεχόμενα και τις προκλητικές εξαγγελίες για τα Βαρώσια που καταδίκασε ο ΟΗΕ.

Ωστόσο τις τελευταίες δύο ημέρες τα μηνύματα που έστειλε η Τουρκική ηγεσία προεξάρχοντος του Ταγίπ Ερντογάν δημιουργούν ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά στην Αθήνα για το κατά πόσο το «ήρεμο καλοκαίρι τελειώνει;».

Χτες ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε στο τραπέζι το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων κάνοντας το άσπρο μαύρο και χρεώνοντας στις Ελλάδα τακτική μονομερών ενεργειών και επιδίωξη δημιουργίας τετελεσμένων και υπεραμύνθηκε της πολιτικής του μιλώντας για νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και επαναλαμβάνοντας τα περί ελληνικών μαξιμαλιστικών θέσεων.

Προσήλωση στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Μάλιστα τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μίλησαν σε συμπόσιο με τίτλο «η θάλασσα των νήσων και οι σχέσεις γειτονίας με την Ελλάδα» όπου ουσιαστικά ανέπτυξαν τη στρατηγική της Γαλάζιας Πατρίδας σε ότι αφορά τις προκλητικές αξιώσεις τους για το Αιγαίο.

Ειδικότερα δε ο Χουλουσί Ακάρ ήταν πολύ πιο αναλυτικός ανοίγοντας παρουσιάζοντας εκτεταμένα το σύνολο της τουρκικής στρατηγικής και ατζέντας που αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σε έναν σχεδόν παραληρηματικό λόγο έθεσε σε αμφισβήτηση το FIR, την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου, ζήτησε αποστρατιωτικοποίησή τους, έθεσε σε αμφισβήτηση το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο και έστειλε το μήνυμα της αταλάντευτης προσήλωσης της Άγκυρας στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Πλέι μέικερ

Σε συνέχεια των χτεσινών παρεμβάσεων Ερντογάν και Ακάρ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεμήνυσε ξανά ότι η Τουρκία θα «χαλάει» το «παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο και χαρακτήρισε τη χώρα του ως «πλέι μέικερ» που καθορίζει το παιχνίδι σε πολλές διαφορετικές περιοχές.

«Τα παιχνίδια πρέπει να καθορίζονται όχι στο τραπέζι που έχουν στήσει οι άλλοι, αλλά στο τραπέζι που συμμετέχουμε κι εμείς» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και πρόσθεσε:

«Καμία πλατφόρμα χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να παράξει αποτελέσματα. Για όποιο έργο και να μιλάτε, απλά μιλάτε. Η συνεργασία της Τουρκίας είναι απαραίτητη. Κανένα έργο, το οποίο δεν περνάει από την Τουρκία είναι εξωπραγματικό. Όλος ο κόσμος είδε πώς χαλάσαμε αυτά τα παιχνίδια που στήθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Το τερμάτισε ο Τατάρ

Σε αυτό το πλαίσιο ο τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ το …τερμάτισε. Αφού επέμεινε στη διχοτόμηση της Κύπρου με τη λύση δύο κρατών, έφτασε στο σημείο να ζητήσει τη μεταβίβαση της Κύπρου στην Τουρκία ισχυριζόμενος πως «εάν υπάρχει στην Κύπρο σήμερα ειρήνη, αυτό οφείλεται στην παρουσία τουρκικών ενόπλων δυνάμεων».