Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος για τις κάλπες του… 2023 – Το πολιτικό δίλημμα που έθεσε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Την έναρξη μιας περιόδου νέων πολιτικών εντάσεων και όξυνσης των διαχωριστικών πολιτικών γραμμών φαίνεται να εγκαινιάζει η φετινή ΔΕΘ, καθώς βάζει τέλος στην όποια απόπειρα συγκλίσεων και συνεννόησης μεταξύ των δύο βασικών πολιτικών αντιπάλων, αν θεωρηθεί ότι υπήρξε ποτέ ειλικρινής πρόθεση από τους πρωταγωνιστές της για μια τέτοια προοπτική.

Οικονομικό σχέδιο και πολιτικό δίλημμα

Αυτή τη συζήτηση είχε τροφοδοτήσει στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών η συζήτηση για την πολιτική προστασία και το φιάσκο με την παρολίγον υπουργοποίηση Αποστολάκη που την έκαψε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί καλέσματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως σήμερα έκλεισε οριστικά οποιαδήποτε χαραμάδα για μια τέτοια -έστω και υποτιθέμενη- προοπτική. Ο πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι για ακόμα μια φορά επανέλαβε ότι θα εξαντλήσει την τετρατία λέγοντας ένα ηχηρό όχι σε πρόωρες κάλπες, οριοθέτησε πολιτικά τις διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ με απόλυτους όρους …προεκλογικής περιόδου.

«Θεωρώ ότι έχω εξαντλήσει την πρόθεσή μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και χώρους που δεν έχουν διάθεση για συναίνεση. Με τους πολίτες θέλω συναίνεση.
Με ανθρώπους που ζητούσαν λίγες μέρες πριν αυτό που έκανα και μετά ασκούν κριτική δεν έχω κανένα λόγο να συζητάω για συναίνεση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης φωτογραφίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα και το βέτο του στην υπουργοποίηση Αποστολάκη.

Θέλει εκλογές σε συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης

Στην πραγματικότητα η φετινή ΔΕΘ ως μια προσπάθεια επανεκκίνησης συμπεριελάμβανε για την κυβέρνηση όχι μόνο την κατάθεση οικονομικού σχεδίου με την αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για την ανάπτυξη στο 5,9% αλλά και πολιτικό δίλημμα.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να αναφερθεί και στα …εκλογικά διλήμματα του 2023, βάζοντας απέναντι τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και επαναφέροντας με νέους όρους διαχωριστικές γραμμές που παραπέμπουν στο 2015 για να απευθυνθεί σε ένα ακροατήριο που κινείται από τη δεξιά μέχρι την κεντροαριστερά και απεχθάνεται την προοπτική μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης» όπως την προσδιορίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη ότι «είμαι πολύ αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες όταν θα ζητήσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού» καθώς δείχνει ότι σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να πάει σε εκλογές μέσα σε συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης αλλά και αναφερόμενος εν τάχει στα εκλογικά δικλήμματα του 2023, υπογράμμισε ότι «θα κριθεί η αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης με την αξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης».

Οι Έλληνες δεν θέλουν επιστροφή στο 2015

Πρόσθεσε δε με νόημα: «Στο τέλος της τετραετίας θα συγκριθεί η επιλογή μιας παράταξης που λέει ότι θέλει να είναι αυτοδύναμη, με την επιλογή της άλλης παράταξης που δεν καταλαβαίνω ποια είναι, όταν μιλάει για προοδευτική διακυβέρνηση. Να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν νομίζω ότι είναι πολλοί οι Έλληνες που θέλουν να επιστρέψουν στο 2015».

Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε ότι στόχος της ΝΔ θα είναι η αυτοδυναμία «αλλά εάν δεν την επιτύχουμε θα πάμε σε διπλές κάλπες, θέλω να είμαι ξεκάθαρος» ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η ΝΔ εκφράζει το πολιτικό φάσμα από την δεξιά μέχρι την κεντροαριστερά».

Χάσμα με ΣΥΡΙΖΑ

Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει χάσμα διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ως ενορχηστρωτή των επιθέσεων σε βάρος του ίδιου και της οικογένειάς του.

Αισθάνομαι ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτικό, αξιακό και πολιτιστικό χάσμα». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι διχάζεται η κοινωνία. Χρέος μου είναι να συνομιλώ με την κοινωνία και να αποφεύγω εντάσεις. Αν κάποιοι νομίζουν ότι η κοινωνία βρίσκεται στο 2011 και ονειρεύονται κίνημα νεοαγανακτισμένων είναι βαθιά νυχτωμένοι».

Μάχη για μεσαία τάξη και νέους

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη μεσαία τάξη και τη νεολαία θα βρεθεί στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θυμίζει και πάλι τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το 2015-2019.

«Δεσμεύτηκα να επιστρέψω στη μεσαία τάξη ότι της πήρε ο κ. Τσίπρας και αυτό κάνω» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι τη μεσαία τάξη αφορούν οι φοροελαφρύνσεις.

«Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας μεσαία τάξη είναι. Ο κ. Τσίπρας τη διέλυσε με ιδεολογική εμμονή. Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν είμαστε συνεπείς με αυτά που της είπαμε προεκλογικά» τόνισε ο πρωθυπουργός.