ΛΟΑΤΚΙ – Ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αρθούν όλα τα εμπόδια στην άσκηση των βασικών δικαιωμάτων τους

Ψήφισμα υπέρ της άρσης των εμποδίων κατά την άσκηση των βασικών δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην ΕΕ πέρασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το συγκεκριμένο ψήφισμα εγκρίθηκε σήμερα με 387 ψήφους υπέρ, 161 κατά και 123 αποχές.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Κώστα Δαβάνη για την ΕΡΤ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι οι πολίτες αυτοί θα πρέπει να είναι σε θέση να ασκούν πλήρως τα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, παντού στην Ένωση.

Τι αναφέρεται για τους γάμους και τα σύμφωνα συμβίωσης

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν πως οι γάμοι ή τα σύμφωνα συμβίωσης που έχουν συναφθεί σε οποιοδήποτε κράτος μέλος θα πρέπει να αναγνωρίζονται σε όλα τα κράτη μέλη με ομοιόμορφο τρόπο, ενώ οι σύζυγοι και οι σύντροφοι του ιδίου φύλου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση «Coman & Hamilton», σύμφωνα με την οποία οι διατάξεις περί συζύγων στην οδηγία για την ελεύθερη κυκλοφορία ισχύουν και για τα ομόφυλα ζευγάρια, η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει μέτρα επιβολής κατά της Ρουμανίας, όπου η κυβέρνηση δεν έχει επικαιροποιήσει την εθνική νομοθεσία ώστε να αντικατοπτρίζει την εν λόγω απόφαση, δηλώνουν οι ευρωβουλευτές.

Ποιες χώρες είναι στο «στόχαστρο»

Καλούνται επίσης όλες οι χώρες της ΕΕ να αποδεχθούν ως νόμιμους γονείς τους τους ενήλικες που αναφέρονται στο πιστοποιητικό γέννησης παιδιού. Γενικότερα, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν οι οικογένειες του «ουράνιου τόξου» να έχουν το ίδιο δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης με τα ετερόφυλα ζευγάρια και τις οικογένειές τους. Για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά δεν καθίστανται απάτριδες όταν οι οικογένειές τους μετακινούνται μεταξύ κρατών μελών, το Κοινοβούλιο υποστηρίζει ότι οι οικογένειες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι ευρωβουλευτές εστιάζουν ιδιαίτερα στις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ στην Πολωνία και την Ουγγαρία όπου απαιτείται ανάληψη περαιτέρω δράσης από την ΕΕ με διαδικασίες επί παραβάσει, δικαστικά μέτρα και δημοσιονομικά μέσα κατά των χωρών αυτών.