Β. Κορέα – Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί σήμερα για μια έκτακτη συνεδρίαση σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο, όπου διεξήχθησαν εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Η συνεδρίαση αυτή «ζητήθηκε από τη Γαλλία και την Εσθονία», διευκρίνισε στο AFP μία από αυτές τις πηγές. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και ανεπίσημα, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές.

Στο μεταξύ την ανάγκη για μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης» στο Στρασβούργο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι υπό την γαλλική προεδρία (η Γαλλία θα διαδεχτεί την Σλοβενία στην προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο), αναμένεται να συγκαλέσουν με τον Εμμανουέλ Μακρόν Σύνοδο Κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα.

«Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν πολλές συζητήσεις για το θέμα των δυνάμεων εκστρατείας. Για το ποιες και πόσες χρειαζόμαστε: ομάδες μάχης ή ενωσιακές ‘δυνάμεις εισόδου’. Αυτό αποτελεί αναμφίβολα μέρος της συζήτησης —και πιστεύω ότι θα αποτελέσει και μέρος της λύσης.

Ωστόσο, το πιο θεμελιώδες ερώτημα είναι για ποιον λόγο δεν λειτούργησε αυτό στο παρελθόν», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και επικεντρώθηκε σε τρία βασικά σημεία: πρώτον, την οικοδόμηση των θεμελίων για συλλογική λήψη αποφάσεων, δεύτερον, την βελτίωση της διαλειτουργικότητας εξηγώντας ότι «αυτός είναι και ο λόγος που ήδη επενδύουμε σε κοινές ευρωπαϊκές πλατφόρμες, με αντικείμενο από μαχητικά αεροσκάφη έως drones και τον κυβερνοχώρο», και, τρίτον, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την άμυνα χωρίς να μιλήσουμε για τον κυβερνοχώρο».

«Είναι καιρός να περάσει η Ευρώπη στο επόμενο επίπεδο», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.