Πανδημία – ΗΠΑ, το νέο «μαύρο πρόβατο» των G7

Μέχρι και πριν από περίπου έξι μήνες, οι ΗΠΑ ξεπερνούσαν σχεδόν όλες τις άλλες χώρες, πλην του Ισραήλ, στους ρυθμούς εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της Covid-19.

Σχεδόν ένας στους πέντε Αμερικανούς ήταν έως τότε ήδη πλήρως εμβολιασμένος, την ώρα που στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης το αντίστοιχο ποσοστό παρέμεινε μονοψήφιο.

Τάση, που ενίσχυε η άμεση εξασφάλιση από την Ουάσιγκτον μεγάλων ποσοτήτων σκευασμάτων, σε αντίθεση με άλλα σημεία στον πλανήτη, όπως στην Ε.Ε.

Από τις αρχές του καλοκαιριού, ωστόσο, οι ρυθμοί αυτοί «φρέναραν» και το αρχικό αμερικανικό success story με τους εμβολιασμούς άρχισε να εξελίσσεται σε μία τεράστια χαμένη ευκαιρία για έγκαιρη, ευρεία κάλυψη του συντριπτικού ποσοστού του πληθυσμού, πριν από τον χειμώνα.

Σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Αμερικανοί έχουν πλέον τους βραδύτερους ρυθμούς εμβολιασμού μεταξύ των επτά πλουσιότερων χωρών του G7.

Πίσω ακόμη και από τους Ιάπωνες, που άρχισαν με μεγάλη καθυστέρηση το δικό τους εμβολιαστικό πρόγραμμα, λόγω έλλειψης σκευασμάτων.

Οι ΗΠΑ υπολείπονται των άλλων έξι κρατών στα ποσοστά χορήγησης πρώτης δόσης, την ώρα που το 25% των Αμερικανών παραμένει ανεμβολίαστο.

Σύντομα, δε, εκτιμάται ότι θα μείνουν τελευταίες και στα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων, εφόσον διατηρηθούν οι σημερινοί αργοί ρυθμοί.

Ευρωπαϊκό προβάδισμα

Ανάλογη είναι συγκριτικά η εικόνα μεταξύ των ΗΠΑ και συνόλου της Ε.Ε., ειδικά δε με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στο εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και έχουν αρχίσει να καταργούν σταδιακά πολλά από τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας.

Την ώρα, λοιπόν, που το ποσοστό των Αμερικανών που έχει λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου φτάνει το 54,5%, στην Πορτογαλία έχει εκτοξευτεί πάνω από το 81% (χωρίς υποχρεωτικότητα).

Η Δανία έχει ξεπεράσει το 74%. Η Ισπανία και το Βέλγιο έχουν εμβολιάσει πλήρως πάνω από το 70 % του πληθυσμού τους. Στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι πάνω από το 60 %.

Οι διαφορές είναι εμφανείς σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Ενώ στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, το 99% των ατόμων άνω των 65 ετών είναι πια πλήρως εμβολιασμένο, στις ΗΠΑ πλησιάζει το 80%.

Στους 25-49 ετών, αντίστοιχα, το 85% των Πορτογάλων έχει λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου, έναντι 70% των Αμερικανών συνομηλίκων.

Στο μεσοδιάστημα, το ποσοστό των νέων κάτω των 18 ετών είναι μεγαλύτερο στις ΗΠΑ (22%), συγκριτικά με χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Μία ηλικιακή κατηγορία που προστέθηκε αργότερα στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού (σε πολλές χώρες έως την ηλικία των 12 ετών), καθώς η παραλλαγή «Δέλτα» εξαπλώνεται και δημιουργεί ήδη βαριά «σκιά» πάνω από τη νέα σχολική χρονιά.

Σε κρίσιμη καμπή

Το αποτέλεσμα είναι οι ΗΠΑ να πληρώνουν βαρύ τίμημα για την αποτυχία να διατηρήσουν το δυνατό ξεκίνημα στον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Ο μέσος αριθμός ημερήσιων θανάτων στις τάξεις των Αμερικανών έχει αυξηθεί στους περίπου 1.500, από λιγότερους από 200 που ήταν στις αρχές Ιουλίου.

Πρακτικά, σε όρους πληθυσμιακής αναλογίας, αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ καταγράφουν καθημερινά διπλάσιους θανάτους από Covid-19 συγκριτικά με χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

H υποχρεωτικότητα εν τω μεταξύ στον εμβολιασμό για τα δύο τρίτα των εργαζόμενων στις ΗΠΑ, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παραμένει στον «αέρα», εξαιτίας αντιδράσεων Ρεπουμπλικανών αξιωματούχων.

Το θέμα έχει πολώσει ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα στη χώρα, όπου το θέμα των εμβολιασμών έχει χωρίσει τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ σε δύο «στρατόπεδα».

Εικόνα, που έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα σε δημοσκοπήσεις,  αλλά και στα διαφορετικά ποσοστά εμβολιασμού που καταγράφονται μεταξύ δημοκρατικού και ρεπουμπλικανικού ελέγχου πολιτείες.

Όχι τυχαία, τα πιο χαμηλά καταγράφονται σήμερα στον αμερικανικό νότο, όπου οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί δραματικά και οι μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται, ξανά, σε οριακό σημείο.