Το παράδοξο της φετινής ΔΕΘ – Το προεκλογικό face to face Μητσοτάκη και Τσίπρα

Η φετινή, 85η ΔΕΘ, θα καταγραφεί ως μία από τις πιο παράδοξες πολιτικά, καθώς ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την παρουσία τους  και τις εξαγγελίες του σήμαναν ουσιαστικά την αντίστροφη μέτρηση προς τις κάλπες χωρίς όχι μόνο να έχουν προκηρυχθεί εκλογές, αλλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαψεύδει επισήμως προεκλογικά σενάρια μιλώντας για εξάντληση της τετραετίας και τον Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο να μην ζητάει εκλογές, αλλά να χαρακτηρίζει ανευθυνότητα να διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα!

Πινγκ πονγκ για το ποιος θέλει εκλογές

Ωστόσο και οι δύο έθεσαν απερίφραστα, και χωρίς ουσιαστικά να προκληθούν να το κάνουν, το πολιτικό δίλημμα των εκλογών του …2023 παίζοντας «κρυφτό» για το ποιος θα χρεωθεί την ευθύνη μιας τυχόν πρόωρης προσφυγής σε κάλπες βουλευτικών εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης πέταξε το γάντι στον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα, υπονοώντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν ζητάει εκλογές γιατί γνωρίζει ότι θα τις χάσει.

Από την δική του πλευρά ο κ. Τσίπρας απάντησε με τη διαχρονική υστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις που τελικά στις εκλογές πάντοτε διαψεύδονται και ως εκ τούτου τόνισε ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη δεν δείχνουν πυγμή αλλά είναι απόπειρα συγκάλυψης της πολιτικής φθοράς που έχει η κυβέρνησή του, προκαλώντας μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη να προκηρύξει εκλογές αν είναι σίγουρος ότι θα τις κερδίσει.

Ουσιαστικά η ΔΕΘ του 2021, με τη ΝΔ να έχει συμπληρώσει διετία στη διακυβέρνηση τα είχε όλα από την ατμόσφαιρα πόλωσης της προεκλογικής περιόδου εκτός από την επίσημη έναρξή της. Υπό μία έννοια θυμίζει κάτι από την ΔΕΘ του 2014 όταν τρεις μήνες αργότερα προκηρύχτηκαν εκλογές με αφορμή το αδιέξοδο στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την τότε Βουλή.

Μεσαία τάξη

Κοινό σημείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα σε αυτή τη ΔΕΘ ήταν οι περιορισμένες, μετρημένες και λελογισμένες αναφορές στην πανδημία, η απόλυτη επικέντρωσή τους στην οικονομία με τον μεν πρωθυπουργό να εξαγγέλει ουσιαστικά πακέτο οικονομικών μέτρων παροχών με ορίζοντα εφαρμογής το επόμενο εξάμηνο – οχτάμηνο, ο δε κ. Τσίπρας απάντησε με δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα οικονομικών μέτρων και διαγκωνίστηκαν για το ποιος είναι ο εκφραστής της λεγόμενης «μεσαίας τάξης», την οποία και θεωρούν ως εκείνη την κρίσιμη εκλογικά μάζα που κρίνει το νικητή των εκλογών.

Μάλιστα οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των στελεχών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο των χτεσινών τοποθετήσεων του κ. Τσίπρα θυμίζουν -με τις αναγκαίες προσαρμογές στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνήσει και μια πενταετία εφαρμόζοντας μνημόνιο- κάτι από το κλίματης περιόδου όπου η ΝΔ εγκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την κοστολόγηση του υποσχέσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ρεαλισμό ή μη της εφαρμογής του προγράμματός του.

Χάσμα

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας θέλησαν να οριοθετήσουν πολιτικά τους χώρους τους, να κλείσουν κάθε χαραμάδα συνεννόησης, κάνοντας σαφείς αναφορές ενώ με απόλυτο τρόπο διακήρυξαν τις «αγεφύρωτες» διαφορές τους με τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει για πολιτικό, αξιακό και πολιτιστικό χάσμα που τον χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, και τον κ. Τσίπρα να μιλάει για τον κ. Μητσοτάκη που εκπροσωπεί το χάος και εκφράζει την ελίτ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά έκανε προσπάθεια να επαναφέρει το κλίμα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου της μνημονιακής περιόδου, με αναφορές στο 2014-2015 κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι με την πρότασή του για «προοδευτική» διακυβέρνηση ουσιαστικά δείχνει συνεργασίες στην κατεύθυνση του …Γιάνη Βαρουφάκη.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας έκανε επίθεση φιλίας χωρίς στους χώρους που καλύπτουν ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ χωρίς πάντως να αναφερθεί ονομαστικά σε αυτούς τους χώρους μιλώντας για προοδευτική διακυβέρνηση.

Διλήμματα

Το δίλημμα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτοδυναμία της ΝΔ ή περιπέτειες λόγω απλής αναλογικής και ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε από τη δική του σκοπιά το δίλημμα είτε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά για προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή είτε χάος με δεξιά κυβέρνηση και κάλεσε τους αρχηγούς της «προοδευτικής αντιπολίτευσης» να αναλάβουν την ευθύνη.

Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι αν δεν ήταν δεδομένο και απόλυτο το γεγονός ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023 δεν θα είχαν λόγους να ανέβουν στη Θεσσαλονίκη με εκλογική ατζέντα και ρητορικής πόλωσης που μόνο σε συνθήκες μεγάλων κρίσεων ή προεκλογικών περιόδων συναντάει κανείς στην πολιτική ιστορία.