Μητροπολίτης Πειραιώς – Οσα γράφονται για τον Μίκη Θεοδωράκη δεν με εκφράζουν

Σε καμιά περίπτωση δεν υιοθετεί το κείμενο που γράφτηκε από το «Γραφείο επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών» της Μητρόπολης Πειραιά κατά του εκλιπόντα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, ο ίδιος ο μητροπολίτης, κ. Σεραφείμ.

Το κείμενο, στο οποίο τονίζεται ότι έγιναν «πομπώδεις εκδηλώσεις αποθεώσεως» του Θεοδωράκη, γράφτηκε από το συγκεκριμένο Γραφείο, αλλά δεν είναι σε καμιά περίπτωση δήλωση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Διευθυντής Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μητροπολίτη, κ. Δημήτριος Αλφιέρης, τονίζεται:

«Τα όσα γράφτηκαν για τον εκλιπόντα σπουδαίο καλλιτέχνη και μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη δεν αποτελούν προσωπική δήλωση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, αλλά ανακοινωθέν του Γραφείου επί των Αιρέσεων.

Οι καλώς γνωρίζοντες θα ενθυμούνται ότι πάγια τακτική του Σεβασμιωτάτου είναι να μην λογοκρίνει τους συνεργάτες του στο πλαίσιο της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου. Ως εκ τούτου, κακώς η εν λόγω δημοσίευση θεωρήθηκε ως προσωπική δήλωση του Σεβασμιωτάτου».

Η ανακοίνωση που εκφράζει μεμονωμένα έναν συγκεκριμένο ιερωμένο ο οποίος και την συνέταξε, προκάλεσε αίσθηση και πολλά αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο. Ωστόσο, δεν μπορεί να συνδεθεί με τον κ. Σεραφείμ, ο οποίος μάλιστα είχε άριστες σχέσεις και σεβόταν απεριόριστα τον εκλιπόντα Μίκη Θεοδωράκη.

Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι στην εξέδρα των εκδηλώσεων για το Μακεδονικό, ο Μητροπολίτης Πειραιώς ήταν μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη.

Επίσης, για να τιμηθεί το σπουδαίο έργο καθώς και η μνήμη του παγκόσμιου Ελληνα, του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, στη συναυλία που διοργανώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου από τη Μητρόπολη Πειραιώς στο Βεάκειο Θέατρο, υπάρχει αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με παιδιά να τραγουδούν ορισμένα από τα γνωστά τραγούδια του.

Τι έλεγε η ανακοίνωση

Υπενθυμίζεται ότι στην σκληρή ανακοίνωση κατά του Μίκη, το συγκεκριμένο γραφείο ανέφερε μεταξύ άλλων:

Εις ό,τι αφορά τη στάση του απέναντι στην Ορθόδοξη πίστη μας, δεν υπήρξε συνεπής πολέμιος της Εκκλησίας, διότι δεν υπήρξε ποτέ συνεπής μαρξιστής. Από τα κατά καιρούς λεγόμενά του μπορούμε να συμπεράνουμε, ότι μάλλον έκλινε προς τον αγνωστικισμό, διαμορφώνοντας μια σκιώδη «πίστη» σ’ έναν απροσδιόριστο Θεό, τον Οποίο όμως αμφισβήτησε πολλές φορές. Παρ’ όλα αυτά σεβάστηκε την Ορθόδοξη παράδοσή μας και μελοποίησε εκκλησιαστικούς ύμνους, τους οποίους μεταποίησε σε ορατόρια, όπως η Θεία Λειτουργία, η νεκρώσιμη ακολουθία, το τροπάριο της Κασσιανής κλπ. Γι’ αυτό και ο μακαριστός Μίκης εθεωρείτο ως «αιρετικός» από την αριστερά, η οποία μόνον μετά το θάνατό του τον «θυμήθηκε» για να τον τιμήσει!

Από τη δική μας σκοπιά ο μακαρίτης Μίκης υπήρξε όντως ένας σπάνιος καλλιτέχνης και τιμούμε το καλλιτεχνικό του έργο. Όμως δε μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον ιδεολογικό, αλλά και τον ασταθή και μεταβαλλόμενο πολιτικό του προσανατολισμό, ενώ θλίψη και οδύνη προξενεί στις ψυχές μας η ρηχή και σκιώδης πίστη του στον άγιο Τριαδικό Θεό, η οποία μάλιστα εκδηλώθηκε με την εν ζωή επιθυμία του να μη στηθεί Σταυρός και καντήλι στον τάφο του!»