Ο γγ του ΟΗΕ επικρίνει τους δισεκατομμυριούχους του Διαστήματος

Στην εναρκτήρια ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας του οργανισμού δήλωσε ότι οι διαστημικές περιπέτειες δισεκατομμυριούχων όπως ο Τζεφ Μπέζος αναδεικνύουν το γιγάντιο χάσμα ανάμεσα στους φτωχούς και τους υπερπλούσιους.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ενώπιον των ηγετών της διεθνούς κοινότητας ότι «η ασθένεια της καχυποψίας» εξαπλώνεται στον πλανήτη καθώς οι απλοί άνθρωποι βλέπουν τα δικαιώματά τους να παραβιάζονται και πασχίζουν να βγάλουν τα προς το ζην.

«Οι γονείς βλέπουν ένα μέλλον για τα παιδιά τους που δείχνει ακόμα πιο ζοφερό από τις σημερινές δυσκολίες», ενώ «δισεκατομμυριούχοι εκτοξεύονται σε πτήσεις αναψυχής στο Διάστημα την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι μένουν πεινασμένοι στη Γη».

Τον Ιούλιο, ο Τζεφ Μπέζος και ο μεγιστάνας της Amazon Ρίτσαρντ Μπράνσον εκτοξεύτηκαν στο όριο του Διαστήματος, ο καθένας με το δικό τους σκάφος, ελπίζοντας να ανοίξουν μια νέα αγορά διαστημικού τουρισμού.

Ακολούθησε αυτόν τον μήνα ο Τζάρεντ Άιζακμαν, αμερικανός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος ταξίδεψε για τρεις ημέρες σε χαμηλή γήινη τροχιά με μισθωμένο σκάφος της SpaceX.

Τόσο ο Μπράνσον όσο και ο Μπέζος δέχτηκαν επικρίσεις, ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι ο Μπέζος δεν πλήρωσε ομοσπονδιακό φόρο για τουλάχιστον δύο χρόνια από το 2006 έως το 2018.

«Γελάει εις βάρους κάθε αμερικανού πολίτη που πληρώνει φόρους» δήλωσε τότε η δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν.

Οι επικριτές «έχουν δίκιο» παραδέχτηκε ο Μπέζος όταν ρωτήθηκε αν είναι σκόπιμο να δαπανώνται τόσο μεγάλα ποσά για ταξίδια αναψυχής στο Διάστημα.

«Έχουμε πολλά προβλήματα εδώ και τώρα στη Γη και πρέπει να εργαστούμε για την επίλυσή τους. Πρέπει όμως να κοιτάζουμε και προς το μέλλον, είναι κάτι που κάναμε πάντα ως είδος και ως πολιτισμός».