Διανομείς – Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τροπολογία για να έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας

Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση των διανομέων της Efood και την στήριξη από χιλιάδες πολίτες ακόμα και με καμπάνια στα social media, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει τροπολογία για να έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Η βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα ότι: «Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε χθες και πρόκειται να καταθέσουμε άμεσα, νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αποκαθίσταται πλέον η εργασιακή σχέση των διανομέων και όλων των εργαζομένων στις πλατφόρμες, ως σχέση εξαρτημένης εργασίας, μισθωτής εργασίας που καλύπτεται από το εργασιακό δίκαιο και όσο αφορά το εργασιακό αλλά και το ασφαλιστικό».

Για την ασφαλιστική κάλυψη

Στο κομμάτι της ασφαλιστικής κάλυψης, έδωσε επιπλέον έμφαση, καθώς, ένα μείζον θέμα, σημείωσε, είναι τα εργατικά ατυχήματα. «Ειδικά στην κατηγορία των διανομέων που δουλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες, όταν δεν χαρακτηρίζονται ως εργαζόμενοι, δεν έχουν την ανάλογη κάλυψη σε ένα εργατικό ατύχημα».

Ο νόμος Χατζηδάκη πέρα του ότι διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, είπε η τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ, κατήργησε το 8ωρο και έκανε ανεξέλεγκτες τις απολύσεις, στο άρθρο 69 έχει μια ειδική ρύθμιση για τις πλατφόρμες και τους απασχολούμενους σε αυτές, τους οποίους για πρώτη φορά χαρακτηρίζει ως παρόχους υπηρεσιών, ενώ ως τότε και στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2019, για τους διανομείς στις πλατφόρμες είχαμε τον όρο εργαζόμενοι, και θέτει τεκμήριο υπέρ των εταιρειών που έχουν τις πλατφόρμες, ότι οι απασχολούμενοι δεν είναι εργαζόμενοι αλλά αυτοαπασχολούμενοι.

«Στην ουσία αντιστρέφει τον νόμο που υπήρχε μέχρι τον νόμο Χατζηδάκη, όπου θεωρούσε ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες είναι μισθωτοί εργαζόμενοι και καλύπτονται από όλα τα δικαιώματα της εργατικής νομοθεσίας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Πότε θα κατατεθεί η τροπολογία

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί η τροπολογία, προανήγγειλε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, λέγοντας «προκαλούμε την κυβέρνηση να την ψηφίσει». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως υπάρχει σε εξέλιξη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μια έκθεση που θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα, η οποία λέει ότι πρέπει να μπουν σαφείς κανόνες για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες, καθώς σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ανάπτυξη αυτού του είδους της οικονομικής δραστηριότητας.

Για τα βαρέα και τα ανθυγιεινά

«Σε αυτή την κατεύθυνση που θέλουμε και εμείς να καταθέσουμε τροπολογία κινείται και η ευρωπαϊκή συζήτηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Να αναγνωρίζονται ότι είναι εργαζόμενοι και να καλύπτονται από το καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, γιατί είναι κατεξοχήν επικίνδυνη εργασία. Επειδή ακούσαμε και τον κ. Μητσοτάκη, να κόπτεται για τους νέους στην Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό κιόλας φαίνεται η υποκρισία μέσα από τον νόμο Χατζηδάκη, γιατί μην ξεχνάμε ότι σε αυτή την απασχόληση είναι νέα παιδιά, που ενδεχομένως είναι και η μόνη απασχόληση που μπορούν να βρουν αυτή την περίοδο».

Αναφερόμενη και στους διανομείς που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, η κ. Ξενογιαννακοπούλου, υπογράμμισε πως όταν υπάρχει μια μακροχρόνια ανεργία του 58% που κατεξοχήν χτυπά τους άνω των 50, «είναι φυσικό να βλέπουμε και ανθρώπους που αγωνίζονται για να βγάλουν τα προς το ζην αλλά και να συμπληρώσουν τα ένσημα που χρειάζονται για πάρουν και σύνταξη. Είναι ένας λόγος παραπάνω να θεωρούνται μισθωτοί για να έχουν και τα ένσημά τους. Μία είναι η λύση, να ψηφιστεί αυτή η διάταξη που να τους αναγνωρίζει με τα πλήρη δικαιώματα τους εργαζόμενου».