«Υβριδική» η φετινή Βραδιά του Ερευνητή την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου

Για μια ακόμη χρονιά θα πραγματοποιηθεί φέτος και στη χώρα μας -ξανά υπό τους περιορισμούς του κορονοϊού- η «Βραδιά του Ερευνητή», μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στην εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας και της επιστήμης.

Πέρυσι, εν μέσω πανδημίας, διοργανώθηκαν κυρίως διαδικτυακές εκδηλώσεις σε 400 ευρωπαϊκές πόλεις. Η φετινή χρονιά είναι μεταβατική, καθώς το 2020 πραγματοποιήθηκαν, λόγω κοροναϊού, μόνο ψηφιακές εκδηλώσεις. Φέτος επιλέχθηκε ένα υβριδικό μοντέλο με δράσεις κυρίως μέσω διαδικτύου, των λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης της Βραδιάς και του καναλιού της στο YouTube, ενώ περιορισμένες θα είναι οι εκδηλώσεις με φυσική παρουσία, με την ελπίδα ότι από το 2022 θα επανέλθουν οι παλαιότερες μεγάλες εκδηλώσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) διοργανώνει πιλοτικά εκδήλωση με φυσική παρουσία το απόγευμα της Παρασκευής 24/9 στο Mediterranean Cosmos (από τις 17.00 έως τις 21.00). Ερευνητές από τα πέντε ινστιτούτα του θα βρίσκονται στους χώρους του εμπορικού κέντρου για να παρουσιάσουν τις τελευταίες ερευνητικές τους δραστηριότητες.

Παράλληλα, το ΕΚΕΤΑ διοργανώνει  και συντονίζει το Chat Lab, μια σειρά διαδικτυακών συναντήσεων όπου ερευνητές απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Ιατρική, το Περιβάλλον, τις μετακινήσεις στις πόλεις, την Αγροτεχνολογία, την Έξυπνη Γεωργία και άλλα θέματα.

Από την πλευρά του, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συμμετέχει στο θεσμό για όγδοη συνεχή χρονιά. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 8:30 το πρωί με περιορισμένη φυσική παρουσία και μέσω τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους των Πανεπιστημίων της Αθήνας, των συνδιοργανωτών και υποστηρικτών της εκδήλωσης.

Ο κόσμος των ερευνητών και των εργαστηρίων του ΕΜΠ θα προβάλλονται σε βίντεο ζωντανής ροής από το πρωί έως το βράδυ της Παρασκευής, ενώ θα είναι διαθέσιμα και μετά το πέρας της εκδήλωσης από την ιστοσελίδα της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ (www.ntua.gr/ntuaren). Μετέχουν ερευνητικές ομάδες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των Πανεπιστημίων της Αθήνας, Ερευνητικών Κέντρων, σχολικών ομάδων από όλη την Ελλάδα, καινοτόμων επιχειρήσεων, καθώς και των συνεργαζόμενων φορέων, οργανισμών και χορηγών, προβάλλοντας στο ευρύ κοινό τα ερευνητικά τους επιτεύγματα.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) συμμετέχουν στη διοργάνωση της «Βραδιάς Ερευνητή 2021 στην Κρήτη», η οποία χρηματοδοτείται φέτος από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Στη φετινή εκδήλωση, που θα διεξαχθεί διαδικτυακά από την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, οι ερευνητές του ΙΤΕ και του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. θα επικοινωνούν με το κοινό (μικρούς και μεγάλους), μέσα από τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και από συνεντεύξεις και ζωντανές συνδέσεις μέσω του Chatlab (σύντομες διαδικτυακές συζητήσεις).

Επίσης, στο κανάλι της Βραδιάς στο YouTube στις 24 Σεπτεμβρίου θα γίνει δίωρη διαδικτυακή ξενάγηση (από τις 18:45) στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, όπου οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς λειτουργεί το αστεροσκοπείο και δουν τη δύση του Ηλίου από υψόμετρο 1.750 μέτρων. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ θα αναλάβουν τη διαδικτυακή ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο, θα παρουσιάσουν τα τηλεσκόπια και τα επιστημονικά όργανα και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις που έχει το κοινό σχετικά με την αστροπαρατήρηση και τα ουράνια αντικείμενα.