Αγγούρια και ντομάτες τα επόμενα «θύματα» του φυσικού αερίου

Το κόστος της καλλιέργειας ντομάτας, αγγουριού και πιπεριάς στη Βρετανία αυξάνεται κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα, καθιστώντας τα αγαπημένα λαχανικά (αν και για κάποιους η ντομάτα παραμένει φρούτο) τα επόμενα θύματα της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, το βρετανικό κλίμα δεν είναι κατάλληλο για καλλιέργεια λαχανικών, αλλά μπορούν να ανθίσουν σε θερμοκήπια. Ενώ η τρέχουσα περίοδος για καλλιέργειες όπως η ντομάτα ολοκληρώνεται, οι αγρότες θα στεγάσουν σύντομα φυτά για τη συγκομιδή του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον Nigel Jenney , επικεφαλής της κοινοπραξίας φρέσκων προϊόντων.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Η εκρηκτική αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου έχουν προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρώπη, ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος βασικών πρώτων υλικών,  αλλά και αγαθών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πιο βόρειες χώρες οι οποίες στηρίζουν τη χειμερινή τους παραγωγή σε οπωροκηπευτικά σε θερμοκήπια τα οποία θερμαίνουν, αναμένεται να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο ανατιμήσεων.

Το υψηλότερο κόστος αυξάνει τον κίνδυνο πληθωρισμού των τροφίμων, καθώς ο τομέας αντιμετωπίζει επίσης ελλείψεις οδηγών φορτηγών και προβλήματα προσωπικού μετά το Brexit και την πανδημία.  Ανάλογα προβλήματα έλλειψης οδηγών αντιμετωπίζει και η Γερμανία.

Πηγή: ot.gr