Απίθανες κάμπιες βιντεοσκοπήθηκαν να περπατούν στο νερό

Οι κάμπιες έχουν εξελιχθεί να σέρνονται πάνω σε φύλλα και κλαδιά, όπως φαίνεται όμως ορισμένα είδη έχουν κι άλλα ταλέντα.

Αρκετές κάμπιες πεταλούδων και νυχτοπεταλούδων μπορούν να «περπατούν» στην επιφάνεια του νερού, αποκαλύπτει ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύεται στο PeerJ Life & Environment.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κόμπε και του Πράσινου Ιδρύματος Χοσιζάκι έμειναν έκπληκτοι όταν έτυχε να παρατηρήσουν μια κάμπια της νυχτοπεταλούδας Dinumma deponens να διασχίζει ένα ρυάκι.

Θέλοντας να δουν αν το φαινόμενο είναι διαδεδομένο στα λεπιδόπτερα, έριξαν κάμπιες 13 άλλων ειδών σε δοχεία με νερό και βιντεοσκόπησαν τις αντιδράσεις των ζώων.

Επτά είδη μπορούν πράγματι να κινούνται πάνω στο νερό αναζητώντας στέρεο έδαφος, αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Δεν χρησιμοποιούν τα πολυάριθμα «πόδια» τους αλλά τινάζουν το σώμα τους με οφιοειδείς κινήσεις. Παραμένουν στην επιφάνεια αντί να βυθίζονται λόγω της επιφανειακής τάσης του νερού, το ίδιο φαινόμενο που δίνει σφαιρικό σχήμα στις σταγόνες.

Παραμένει ασαφές γιατί ορισμένα λεπιδόπτερα απέκτησαν αυτή την ικανότητα. Ορισμένα είδη τρέφονται με φυτά που ευδοκιμούν σε υγροτόπους, οπότε ίσως εξελίχθηκαν να περπατούν το νερό για να γλιτώνουν τον πνιγμό σε περίπτωση πλημμύρας.

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι τρέχουν στην επιφάνεια για να γλιτώσουν από θηρευτές που καραδοκούν κάτω από την επιφάνεια.