Efood – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι διανομείς – «Κοκκίνησε» και πάλι η Αθήνα

Με 24ωρη απεργία συνεχίστηκαν σήμερα οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων της Efood, με μια ακόμα μεγάλη μοτοπορεία στην Αθήνα. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας «κοκκίνησαν» ξανά από τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώθηκε, την ώρα που η εταιρεία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να ικανοποιήσει το αίτημά τους για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Στις 11 το πρωί οι διανομείς συγκεντρώθηκαν στο Πεδίον του Άρεως στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχαν κηρύξει τα συνδικάτα με σειρά ευρύτερων αιτημάτων που έχουν αποδέκτη και το υπουργείο Εργασίας.

Δείτε φωτογραφίες

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Τα σωματεία των εργαζόμενων απαιτούν εδώ και τώρα:

  • Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου, με απευθείας πρόσληψη από την Efood, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.
  • Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, ώστε να διασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.
  • Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.λπ., σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και σε εξωτερικούς χώρους.
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (Μέσα Ατομικής Προστασίας, ένσημα Βαρέα – Ανθυγιεινά, εταιρικό κινητό και δίκυκλο).
  • Χώρους με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζόμενων διανομέων.

Την κατοχύρωση της σύμβασης εργασίας των διανομέων που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες εστίασης και διανομής φαγητού όπως το Efood, «ως εξαρτημένης εργασίας» προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Επίσης, πρόταση νόμου για το ίδιο θέμα έχει καταθέσει το ΚΚΕ.