Εκλογές στη Γερμανία – Συρρέουν στα εκλογικά κέντρα οι ψηφοφόροι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στη Γερμανία οι ομοσπονδιακές εκλογές. Οι περίπου 60,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 47 πολιτικά κόμματα και να αναδείξουν τον διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία λέει «αντίο» στην πολιτική σκηνή της χώρας ύστερα από 16 χρόνια στο «τιμόνι» της καγκελαρίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Κεντρικού Εκλογικού Γραφείου, οι προσέλευση των πολιτών στις κάλπες είναι πολύ μεγάλη. Μάλιστα, στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από τις προηγούμενες εκλογές, αυτές του 2017.

Τότε είχε ψηφίσει το 76,2% των δικαιούχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, περίπου το 40% των πολιτών, έχει επιλέξει την επιστολική ψήφο. Το 2017 το ποσοστό αυτό είχε περιοριστεί στο 28,6%.

Κανονικά θα καταμετρηθεί η ψήφος του Άρμιν Λάσετ

Στο μεταξύ ένα απρόοπτο συνέβη με τη ψήφο του υποψηφίου καγκελάριου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ.

Ο κ. Λάσετ κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δίπλωσε το ψηφοδέλτιο με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται τι είχε ψηφίσει, κάτι που απαγορεύεται.

Παρά το γεγονός ότι αυτό συνιστά «παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας», η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα μετρηθεί κανονικά.

«Ένας εθνικά γνωστός πολιτικός ψήφισε το δικό του κόμμα, όπως ήταν αναμενόμενο. Δεν μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί ότι επηρέασε άλλους ψηφοφόρους», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18:00, ώρα κεντρικής Ευρώπης και μία με δύο ώρες αργότερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα Exit polls.

Το αποτέλεσμα των εκλογών μοιάζει αβέβαιο, καθώς περίπου το 40% των 60,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στη Γερμανία παραμένει αναποφάσιστο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του νυν υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς φέρονται να έχουν μικρό προβάδισμα, με τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν το 25% των προθέσεων ψήφου.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Άρμιν Λάσετ συγκεντρώνουν το 22% με 23%, ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Όμως η διαφορά είναι πολύ μικρή για να μπορεί κανείς να προβλέψει με βεβαιότητα το αποτέλεσμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ