Νέος ισχυρός σεισμός στην Κρήτη – Έντονη η μετασεισμική ακολουθία

Μια ακόμα ισχυρή μετασεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στην Κρήτη.

Αυτή τη φορά ο σεισμός είχε μέγεθος 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και όπως ήταν φυσικό ανησύχησε τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι θα κληθούν να περάσουν το βράδυ έξω από τα σπίτια τους σε σκηνές.

Το επίκεντρο είναι το ίδιο με αυτό που έδωσε τη μεγάλη πρωινή δόνηση, ενώ το εστιακό του βάθος μετρήθηκε στα 13,6 χιλιόμετρα.

Προειδοποίηση για μετασεισμούς έως και 5,5 ρίχτερ στην Κρήτη

Για τον ισχυρό φονικό σεισμό στο Ηράκλειο, ειδικότερα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και τη μετασεισμική ακολουθία μίλησε ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε σε έναν σπάνιο σεισμό – «έκπληξη» και έκανε λόγο για «αχαρτογράφητα ρήγματα» που ενεργοποιούνται αραιά, παρότι η περιοχή «χόρευε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι ο κόσμος δεν είναι εξοικειωμένος με τεράστιες επιταχύνσεις, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του σεισμού, ενώ σημείωσε ότι τα πετρόχτιστα κτίσματα που επλήγησαν δεν έχουν αντισεισμική προστασία.

Αναφορικά με την μετασεισμική ακολουθία, τόνισε ότι οι ειδικοί παρακολουθούν την περιοχή βόρεια προς το Ηράκλειο, ενώ σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξουν μετασεισμοί της τάξεως και των 5,5 ρίχτερ.

Επιπλέον, τόνισε πως ένας σεισμός 5,2 ρίχτερ αύριο το πρωί στην περιοχή, μπορεί να οδηγήσει κτίρια σε κατάρρευση και επανέλαβε τις οδηγίες προς τους κατοίκους, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να επιστρέψουν στις κατοικίες τους.