Γερμανία – Ο Άρμιν Λάσετ παραιτήθηκε από την ηγεσία του CDU

Ο Άρμιν Λάσετ παραιτήθηκε από πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος CDU,  όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Νωρίτερα το πρωί, ξεκίνησαν στο Βερολίνο οι πρώτες κοινές διερευνητικές συνομιλίες Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν έξι ώρες.

Σκοπός τους, να εξεταστούν επί της αρχής οι πιθανότητες συνεννόησης των κομμάτων σε ζητήματα ουσίας που οι θέσεις τους διαφέρουν αισθητά.

Κόκκινη γραμμή για τους Πράσινους είναι για παράδειγμα η προστασία του κλίματος, για τους Φιλελεύθερους η αύξηση των φόρων.

Στόχος ο σχηματισμός κυβέρνησης το συντομότερο

Από τη στιγμή που τα τρία κόμματα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμούς, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση κυβερνητικού προγράμματος.

Στόχος όλων των κομμάτων είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν.

Να σημειωθεί πως χθες, ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ. είχε ερμηνεύσει ως «εκ των πραγμάτων απόρριψη» του συνασπισμού «Τζαμάικα» (Χριστιανικής Ένωσης – Πρασίνων – Φιλελευθέρων)  την έναρξη συνομιλιών μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πράσινων και των Φιλελευθέρων (FDP).

Ενώ αντιθέτως, ο Άρμιν Λάσετ είχε δηλώσει την ετοιμότητα του κόμματός του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους Πράσινους και το FDP.