Κοροναϊός – Απλά φίλτρα καθαρίζουν αποτελεσματικά τον αέρα σε νοσοκομεία

Πείραμα σε συνωστισμένους θαλάμους για ασθενείς με Covid-19 επιβεβαιώνει ότι τα φίλτρα HEPA απομακρύνουν από τον αέρα όχι μόνο τον κοροναϊό αλλά και διάφορα μικρόβια που ευθύνονται για νοσοκομειακές λοιμώξεις, δείχνει η πρώτη μελέτη σε πραγματικές συνθήκες.

Τα φίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Air filter), σχεδιασμένα κατακρατούν τουλάχιστον το 99,5% των σωματιδίων με διάμετρο 0,3 μικρόμετρα, χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως σε ηλεκτρικές σκούπες, κλιματιστικά και καμπίνες αυτοκινήτων

Θα ήταν μια φθηνή και αποτελεσματική λύση για την πρόληψη της ενδονοσοκομειακής μετάδοσης του SARS-CoV-2, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, των οποίων η μελέτη  δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο φημισμένο Νοσοκομείο Άντεμπρουκ του Κέμπριτζ, όπου ένας απλός θάλαμος Covid-19 και ένας θάλαμος MEΘ εξοπλίστηκαν με φορητά φίλτρα HEPA. Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αέρα που συλλέχθηκαν όταν τα φίλτρα ήταν ενεργοποιημένα ή απενεργοποιημένα.

Το φιλτράρισμα του αέρα εξαφάνισε τα ιικά σωματίδια του SARS-CoV-2 και στις δύο περιπτώσεις, αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Επισημαίνει ακόμα ότι όταν τα φίλτρα ήταν κλειστά ανιχνεύθηκαν και στους δύο θαλάμους βακτήρια που ευθύνονται για νοσοκομειακές λοιμώξεις, όπως χρυσίζων σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκοι και Escherichia coli.

Και σε αυτή την περίπτωση, τα φίλτρα αποδείχθηκαν αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των παθογόνων, ένδειξη ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν το σοβαρό πρόβλημα της ενδονοσοκομειακής μετάδοσης.

Δυνητικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους χώρους όπως τα σχολεία.