Μητσοτάκης για ελληνογαλλική συμφωνία – Για πρώτη φορά προβλέπεται ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης

Στη σημασία της ψήφισης της ελληνογαλλικής συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Στην αρχή της ομιλία τους, ανέφερε ότι η συμφωνία αναβαθμίσει τη συνεργία των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής. «Το ιστορικό κείμενο τίθεται ενώπιον της Βουλής καθιστώντας τη σημερινή συνεδρίαση ιστορική» σημείωσε.

Η ψήφισή της, πρόσθεσε,  θα θωρακίζει την πατρίδα μας στην ταραγμένη Μεσόγειο ενώ ταυτόχρονα όπως είπε, ενδυναμώνεται η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

«Τα εθνικά πλεονεκτήματα είναι σε όλους σαφείς. Για πρώτη φορά προβλέπεται ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Οι πραγματικοί ευρωπαϊστές καλούμαστε να γίνουμε ευρωπαίοι πραγματιστές. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, πιστεύω ότι όλοι πολίτες έχουν αντιληφθεί την τεράστια σημασία της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε στέλνοντας προς όλους όσους αμφισβητούν την ανάγκη ψήφισης της συμφωνίας.

«Σε περίπτωση επίθεσης η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της τη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός.

«Καρφιά» σε όσους αμφισβητούν τη συμφωνία

Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία να την χρηματοδοτεί, υποστήριξε ο πρωθυπουργός αφήνοντας αιχμές σε όσους αμφισβητούν τη συμφωνία.

«Συνεπώς όποιος σήμερα αμφισβητεί την προμήθεια των αεροσκαφών, ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων.  Ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα προωθούνται και από τον Στρατό Ξηράς. Η χώρα έχει αφήσει πίσω της την αμυντική εγκατάλειψη υπό το ανόητο δόγμα ότι θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες» τόνισε.