Την αποφυγή της επιβολής νέων περιορισμών στην αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ζητάει ο Λευκός Οίκος με παρέμβασή του.

Τον Ιούλιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε κατατάξει την Τουρκία στη λίστα με τις 15 χώρες που στρατολογούν παιδιά – στρατιώτες, στο πλαίσιο της έκθεσης που είχε εκπονήσει για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων (Human Trafficking Report).

Βάσει της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας, προβλέπεται ότι όλες οι χώρες που βρίσκονται σε αυτή τη μαύρη λίστα θα πρέπει, από την 1η Οκτωβρίου 2021, να βρεθούν αντιμέτωπες με περιοριστικά μέτρα, που θα αφορούν στην αδειοδότηση για την πώληση αμυντικού εξοπλισμού και την παροχή βοήθειας σε θέματα ασφαλείας. Η Τουρκία είναι η μοναδική νατοϊκή χώρα που έχει ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς.

Η Τουρκία ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, υπέβαλε πρόσφατα αίτημα για την αγορά νέων πολεμικών μαχητικών F-16.

Ωστόσο, η σχετική αμερικανική νομοθεσία (Child Status Protection Act) διαθέτει ένα «παραθυράκι», που επιτρέπει στο Λευκό Οίκο να απαλλάξει ορισμένες χώρες από τα περιοριστικά μέτρα, στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο για το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, αυτή τη διάταξη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι απονέμει προεδρικό καθεστώς εξαίρεσης (waiver) στην Τουρκία, στο Ιράκ, στη Νιγηρία και στο Πακιστάν, προκειμένου να μην τους επιβληθούν οι προβλεπόμενοι περιορισμοί για το γεγονός ότι στρατολογούν παιδιά – στρατιώτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΗ ελληνική crypto – κοινότητα – Οι Έλληνες ψάχνουν αλλά διστάζουν να αποκτήσουν
Επόμενο άρθροΓιάννης Τσιμιτσέλης και Αποστολία Ζώη – Από το «Lipstick» στο Fishy!