Εμβόλιο Sputnik V – Νέο επεισόδιο στη διπλωματική κόντρα ΕΕ – Ρωσίας

Εντείνεται η διπλωματική κόντρα για την ευρωπαϊκή έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, με την ΕΕ να δηλώνει ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα αναβάλει τις επιθεωρήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στο εργοστάσιο παρασκευής.

Η δήλωση ήρθε από τον πρεσβευτή της ΕΕ στη Μόσχα, Μάρκους Έντερερ, ο οποίος απάντησε στις κατηγορίες της Ρωσίας ότι η Δύση αρνείται να εγκρίνει το εμβόλιο κατά της Covid-19 για πολιτικούς λόγους.

«Όταν οι Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι η διαδικασία καθυστερεί και πολιτικοποιείται από την ευρωπαϊκή πλευρά, σκέφτομαι πως μάλλον αναφέρονται στον εαυτό τους, επειδή αυτοί είναι που κάνουν το θέμα πολιτικό» είπε σε συνέντευξή του στο ρωσικό RBC.

Πέντε πηγές του Reuters είχαν δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας που ανέπτυξε το Sputnik V αδυνατεί να υποβάλει τα δεδομένα που απαιτεί η στάνταρτ διαδικασία για την έγκριση σκευασμάτων από τον ΕΜΑ.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, το οποίο χρηματοδότησε την ανάπτυξη του Sputnik V και ανέλαβε τις εξαγωγές του, είχε υποστηρίξει τότε ότι το ρεπορτάζ του Reuters βασιζόταν σε «ψευδείς και ανακριβείς δηλώσεις» από πηγές που θέλουν να δυσφημίσουν το ρωσικό εμβόλιο.

Παρά το γεγονός ότι το Sputnik V χρησιμοποιείται σε 70 χώρες, η έγκρισή του από τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και μήνες.

Την Παρασκευή, το ρωσικό πρακτορείο TASS ανέφερε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι επιθεωρητές του ΕΜΑ ενδέχεται να επισκεφθούν τη Ρωσία τον Δεκέμβριο.