Ερευνα στα κατεχόμενα – Αποτυχημένοι ο Τατάρ και η «κυβέρνησή» του

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» δημοσίευσε χθες Πέμπτη το δεύτερο μέρος της έρευνας που διεξήχθη στα κατεχόμενα από το Κέντρο Ερευνών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMIRS), το οποίο πραγματοποιεί έρευνες κάθε τρεις μήνες.

Γι’ αυτούς που κυβερνούν

Οπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η έρευνα της CMIRS για τον μήνα Σεπτέμβριο διενεργήθηκε τηλεφωνικώς με τη συμμετοχή 500 ατόμων.

Η εφημερίδα δημοσιεύει το δεύτερο μέρος της έρευνας που αφορά στην άποψη των πολιτών γι’ αυτούς που «κυβερνούν» στα κατεχόμενα, με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων να θεωρούν τόσο τον «πρόεδρο» όσο και τους «υπουργούς» της «κυβέρνησης» αποτυχημένους.

Κληθέντες να βαθμολογήσουν με ανώτατο βαθμό το 10, τόσο τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ όσο και τους «υπουργούς» της «κυβέρνησης» όσον αφορά στην άποψη τους για το πόσο επιτυχημένοι είναι στην άσκηση πολιτικής, οι συμμετέχοντες στην έρευνα έδωσαν την εξής βαθμολογία:

– Ερσίν Τατάρ: «πρόεδρος» 3,94 μονάδες

– Ερσάν Σανέρ: «πρωθυπουργός» 2,92

– Ερχάν Αρικλί: «αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός οικονομίας και ενέργειας»: 2,56

– Φικρί Ατάογλου: «υπουργός τουρισμού» 2,91

– Ταχσίν Ερτουγρούλογλου: «υπουργός εξωτερικών» 2,86

– Ολγκιούν Αμτζιάογλου: «υπουργός παιδείας» 3,24

– Ντουρσούν Ογούζ: «υπουργός δημοσιονομικών» 3,18

– Κουτλού Εβρέν: «υπουργός εσωτερικών» 3,07

– Ουνάλ Ουστέλ: «υπουργός υγείας» 2,99

– Ναζίμ Τσαβούσογλου: «υπουργός γεωργίας» 3,11

– Ρεσμιγιέ Τσαναλτάι: «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών» 2,93

– Κοράλ Τσιαγμάν: «υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων» 2,73.

Μόλις 3,03

Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος όρος επιτυχίας της «κυβέρνησης», με μονάδα αξιολόγησης το 10, είναι μόλις 3,03.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ εξασφαλίζει την υψηλότερη βαθμολογία και ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» Ερχάν Αρικλί τη χαμηλότερη αφού θεωρείται ο πιο αποτυχημένος «υπουργός» της παρούσας «κυβέρνησης».

Οσον αφορά στο θέμα της «ελευθερίας έκφρασης» κατά τον τελευταίο έναν χρόνο, το 62,53% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν ότι είναι άσχημη η κατάσταση, το 27,86% ότι παραμένει στα ίδια επίπεδα όπως πριν και το 3.61% ότι έχει καλυτερεύσει.

Οσον αφορά στον τομέα της υγείας, το 75.95% θεωρεί πως η κατάσταση σε θέματα υγείας έχει χειροτερέψει τον τελευταίο έναν χρόνο, το 15.43% ότι παραμένει η ίδια και το 3.21% ότι έχει βελτιωθεί.

Για τον τομέα της εκπαίδευσης στα κατεχόμενα, το 74.55% από τους συμμετέχοντες στην έρευνα απαντά ότι τον τελευταίο ένα χρόνο έχει χειροτερέψει η κατάσταση, το 17.84% ότι παραμένει η ίδια και το 1.8% ότι έχει βελτιωθεί.

Επιπλέον, το 75.15% απάντησε ότι τον τελευταίο έναν χρόνο η «πολιτική κατάσταση στη χώρα» έχει επιδεινωθεί.

Αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας στα κατεχόμενα, το 84.57% των συμμετεχόντων τη θεωρεί χειρότερη από πριν έναν χρόνο, το 8,02% ότι δεν έχει αλλάξει και το 3.01% ότι έχει βελτιωθεί.

Πηγή: philenews