Ισπανία – 19χρονη πήγε σε νοσοκομείο και διαγνώστηκε με… ομοφυλοφιλία

Εξηγήσεις και συγγνώμη απαιτούν από τον γιατρό του νοσοκομείου Ρέινα Σοφία, που βρίσκεται στη Μούρθια της Ισπανίας, μια οικογένεια και η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, καθώς διέγνωσε 19χρονη με τη νόσο της… ομοφυλοφιλίας.

Ολα ξεκίνησαν τη Δευτέρα, όταν η 19χρονη, η οποία είναι λεσβία, επισκέφτηκε τον γυναικολόγο, επειδή είχε διαταραχές της εμμήνου ρήσης. Αφού ο γιατρός την εξέτασε, την ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας της και παράλληλα της έδωσε γραπτώς τη διάγνωση.

Η βεβαίωση του γιατρού ανέγραφε «παρούσα νόσος: ομοφυλοφιλία».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guardian, ο γυναικολόγος ρώτησε τη 19χρονη αν θα μπορούσε να συμπεριλάβει τον σεξουαλικό προσανατολισμό της και στην αναφορά του και εκείνη έδωσε τη συγκατάθεσή της.

Παρά την έκπληξή της, εκείνη τη στιγμή θεώρησε ότι θα μπορούσε να είναι κάτι σχετικό με την υγεία της, όπως είπε η μητέρα της στην ισπανική εφημερίδα elDIario.

Η διάγνωση του νοσοκομείου για τη 19χρονη [Πηγή: eldiario.es]

Επίσημα καταγγελία

«Στην αρχή σκέφτηκα ότι ήταν αστείο, αλλά τελικά δεν ήταν» δήλωσε η ασθενής. Μαζί με τη μητέρα της ανέφεραν το ζήτημα στην οργάνωση ΛΟΑΤΚΙ «Galactyco», η οποία με τη σειρά της έκανε επίσημη καταγγελία για το θέμα στην κυβέρνηση της Μούρθια και τις τοπικές Υγειονομικές Αρχές.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τη λίστα των ψυχικών νόσων το 1990, αλλά 31 χρόνια αργότερα, ακόμη υπάρχουν κάποιοι επαγγελματίες στις υγειονομικές υπηρεσίες της Μούρθια, που βλέπουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ως ασθένεια» επισημαίνει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

H «Galactyco» ζητά εξηγήσεις και μία συγγνώμη, ενώ κατηγορεί τις τοπικές αρχές ότι αγνόησαν τα νομικά δικαιώματα της ασθενούς. Παράλληλα, τονίζει ότι κάθε άλλο παρά μεμονωμένο είναι το συγκεκριμένο περιστατικό.

«Η οργάνωσή μας έχει δεχθεί αμέτρητες αναφορές για ταπεινωτική αντιμετώπιση λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.