Google – Μετά τους αντεμβολιαστές, μέτρα και για τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής

Φρένο στα fake news για την κλιματική αλλαγή επιχειρεί να βάλει η Google, η οποία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις διαφημίσεις που αρνούνται την παγκόσμια θέρμανση, καθώς και την προβολή οποιασδήποτε διαφήμισης δίπλα σε αναρτήσεις αρνητών.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον επόμενο μήνα τόσο στη μηχανή αναζήτησης της Google όσο και στο YouTube,  εμποδίζοντας τους αρνητές της παγκόσμιας θέρμανσης από το να αντλούν διαφημιστικά έσοδα.

Η απαγόρευση βάζει στο στόχαστρο «περιεχόμενο που αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή ως φάρσα ή απάτη, ισχυρισμούς που αρνούνται ότι οι μακροπρόθεσμες τάσεις δείχνουν ότι το παγκόσμιο κλίμα θερμαίνεται, και ισχυρισμούς που αρνούνται ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και οι ανθρώπινες δραστηριότητες τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή» ανακοίνωσε η Google σε εταιρικό ιστολόγιο.

«Οι διαφημιστές απλά δεν θέλουν να εμφανίζονται οι καταχωρίσεις τους δίπλα σε τέτοιο περιεχόμενο» ανέφερε.

«Και οι εκδότες και οι δημιουργοί περιεχομένου δεν θέλουν διαφημίσεις που προβάλλουν αυτούς τους ισχυρισμούς να εμφανίζονται στις σελίδες ή τα βίντεό τους».

Η Google διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει συζητήσεις για το φαινόμενο της δυσπιστίας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ή για θέματα που αφορούν ευρύτερα την παγκόσμια θέρμανση, όπως οι κλιματικές πολιτικές και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η επιβολή του νέου κανόνα θα βασιστεί σε έναν συνδυασμό αυτόματων εργαλείων και ελέγχων από ανθρώπους, ανέφερε η εταιρεία, σημειώνοντας ότι συμβουλεύτηκε ειδικούς της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και άλλες «αξιόπιστες πηγές» για τη διαμόρφωση της πολιτικής της.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες αφότου το YouTube απαγόρευσε το περιεχόμενο που αμφισβητεί την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα εγκεκριμένων εμβολίων για οποιαδήποτε ασθένεια, πέρα από τα εμβόλια Covid-19 για τα οποία ήδη ίσχυε απαγόρευση.